Standaarden en toezicht bakkerijen broodnodig
Lege schappen zoals in Venezuela kent Suriname nog niet. Toch zorgt met name de economische crisis voor een nieuwe situatie in de broodsector, nu de importprijzen stijgen en dus de prijs van brood ook. Maar er is meer in de broodsector voor verandering vatbaar, menen experts. Want door gebrek aan controle dreigen ook de kwaliteit en voedselhygiëne af te nemen.
De tafel ligt bezaaid met honderden bolletjes wit deeg, die gekneed en gerold worden door twee medewerkers met een schort en rood shirt. Hun stevige handen zijn bedekt met meel, het zweet staat op hun voorhoofd. Het is dan ook warm in Bakkerij Lai A Fat, waar de ovens al de hele morgen staan te loeien om de nieuwe leveringen van de dag op tijd bij de supermarkten te krijgen. Het dozijn aan bakkers weet precies wat ze te doen staat. Meel en blom vermengen, kneden, maanzaad of sesamzaad erop gooien, in de oven zetten; het is een gestroomlijnd proces dat voor de broodliefhebber aanvoelt als een kijkje in Willy Wonka’s chocoladefabriek. Elke dag gaat het hier zo. Duizenden broodjes per dag. Want Suriname eet graag brood.
Dagelijks worden de schappen van de winkels aangevuld met Chinese puntbroodjes, volkoren sneetjes en meergranenbollen. Bij het ontbijt, lunch en avondeten, brood is een vast onderdeel van de eettafel. Toen eind april werd aangekondigd dat de prijzen van de puntbroodjes omhooggingen, sprongen de media daar dan ook vol bovenop. In tijden dat elke prijsverhoging de portemonnee raakt, is het een doodzonde om aan ons geliefde brood te komen. Maar de crisis heeft meer effect op het brood dan alleen de prijsverhogingen, menen levensmiddelentechnoloog Ricky Stutgard en Presjanta Gajadhar, die belangwekkend onderzoek heeft gedaan in de broodsector.
Verder lezen? Koop dan nu de Parbode. Nog tot eind deze maand in de winkel en daarna verkrijgbaar via de redactie.