Stenen ‘fort’ Suriname Times Mall: van window- naar windowless shopping – Parbode Sneak Peek
Op vrijdag 17 februari trokken duizenden demonstranten naar het Onafhankelijkheidsplein. Het burgerprotest tegen de regering verliep rustig en georganiseerd totdat het ontaardde in een chaos. De vlam sloeg in de pan nadat ons parlement werd bestormd en de politie traangas inzette en waarschuwingsschoten loste. Voor enkele uren veranderde de binnenstad in een warzone. Verhitte relschoppers koersten onder andere naar de Suriname Times Mall (STM), waar zij winkelunits leegplunderden. Wat een vredig protest had moeten zijn, werd een volledig uit de hand gelopen plunder- en rooffestijn. Hoe verder met de STM, maanden nadat 48 units compleet geplunderd werden en praktisch failliet werden verklaard?
Tekst Daytano Hiwat
Eind mei, ruim drie maanden na de plunderingen, gaan we in de vroege middag via de Domineestraat de STM binnen. Wat gelijk opvalt, is dat de typische glazen voorgevel van de mall waar mooie, nieuwe, luxueuze kleding werd uitgestald, volledig met steen is dichtgemetseld. Klanten moeten nu eerst binnengaan als ze de goederen willen bezichtigen. Niet alleen kan men vanuit de Domineestraat niet meer naar binnen kijken, ook staan diverse winkelunits leeg, wellicht als gevolg van de plunderingen van 17 februari. STM-manager Manuel Enjoem meldde begin maart immers dat 48 van de 64 units compleet geplunderd en praktisch failliet verklaard waren.
Voor de ingang van unit C056 staan we de klanten Devlin Glunder en Arsinio Korenveld te woord. Volgens de twee heren komen zij vaker naar STM om inkopen te doen, omdat zij met de trend meegaan. Zij vinden het wel lastig dat zij nu in elke unit moeten binnengaan om de kleding te bezichtigen. “Het lijkt alsof ik in China ben en langs de Chinese muur loop, maar ik begrijp het wel”, zegt Devlin. “Het opbouwen en vervolgens weer vernielen, zorgt alleen maar voor achteruitgang van ons geliefd land”, vult Arsinio aan. Ze vertellen dat ze op de bewuste ‘Zwarte Vrijdag’ aan het werk waren en de rellen in de binnenstad niet hebben meegemaakt. De informatie daarover kregen ze van vrienden, nieuwsmedia en sociale media zoals Facebook en WhatsApp. Volgens hen was de politie niet opgewassen tegen de verhitte gemoederen, waardoor STM ten prooi viel aan plunderingen.
Lees dit artikel verder in het septembernummer van Parbode, te koop in de winkel (in Suriname)
Voor informatie over het afsluiten van een (digitaal) abonnement, klik op www.parbode.com/abonneren