Stoelen voor goede doelen
In het kader van het tienjarig bestaan, op 29 oktober, geeft Suriname Office Supplies (SOS) een cadeautje aan de Surinaamse samenleving. Tien sociale non-profit projecten worden ondersteund, waaronder het Revolt kunstproject. In samenwerking met het Nola Hatterman Instituut hebben tien prominente Surinaamse kunstenaars, zoals Erwin de Vries, Rinaldo Klas en Rodney Tjon Poen Gie, hun artistieke talenten losgelaten op een Revolt stoel. Eind december zullen deze kunstwerken worden geveild, en de volledige opbrengst zal worden gedoneerd aan tien weeshuizen.
Hoewel meubelimporteur SOS. zich in zijn bestaan al meerdere malen heeft ingezet voor goede doelen, is dit de eerste keer dat het op zo’n grote schaal wordt aangepakt. Jan Groot, managing director bij SOS.: “Bij dit project werken wij samen met meerdere partijen, waaronder het Nola Hatterman Instituut en meubelfabrikant Ahrend, een van de grootste kantoormeubelleveranciers van Europa. Er is veel energie in gestoken om dit initiatief succesvol te laten verlopen. Het Nola Hatterman Instituut garandeert de artistieke professionaliteit, waardoor we bij de veiling tien unieke kunstwerken van topniveau kunnen laten zien.”
Ook is alles gedaan om te zorgen dat het geld bij de juiste personen terechtkomt. “De laatste tijd is er veel media-aandacht geweest voor de misstanden bij de Surinaamse weeshuizen. Je hoort allerlei verhalen over kindermisbruik en slecht personeel. Voor SOS. was het heel belangrijk dat we wel de juiste weeshuizen uitkozen en daarom hebben we dit grondig laten onderzoeken. Zo zijn we er in ieder geval van verzekerd dat de opbrengsten bij eerlijke instanties terechtkomen. Wij kunnen alleen het geld inzamelen, maar zij moeten uiteindelijk het goede werk doen. Bovendien willen we onze naam natuurlijk niet verbinden aan malafide praktijken.”
Meesterwerk
Eigenlijk is de Revolt stoel onbewerkt al een meesterwerk op zich. Het ontwerp van de stoel stamt uit 1953, en werd destijds gezien als een revolutie op het gebied van meubeldesign. Het was de eerste stoel die een frame uit gebogen plaatstaal had in plaats van het traditionele buizenframe. De ontwerper was Friso Kramer, een fenomeen in de internationale binnenhuisarchitectuur. Ahrend besloot in 1993 de stoel opnieuw uit te brengen met behoud van de oorspronkelijke vormgeving. Voor zijn werk is Kramer al menigmaal in de prijzen gevallen en sinds 1994 is hij zelfs Officier in de Orde van Oranje Nassau. Zo zie je maar weer, de ene stoel is de andere niet.
Ook voor de betrokken kunstenaars is dit een hele nieuwe uitdaging. Op 10 november werden zij uitgenodigd op het Nola Hatterman Instituut om gezamenlijk te beginnen met het bewerken van de stoelen. Op het achterbalkon waren deze uitgestald en met een schitterend uitzicht over de Suriname rivier konden de kunstenaars de gehele dag rustig hun gang gaan.
Rodney Tjon Poen Gie haalt zijn ontwerp uit zijn tas om te laten zien wat hij van plan is. “Ik heb nog nooit eerder met een stoel gewerkt, maar ik heb het wel goed voorbereid en er lang over nagedacht wat ik precies wilde maken. Tijdens het proces kan ik natuurlijk wel op nieuwe ideeën komen. Normaal maak ik schilderijen, keramiek en beelden, maar dit is toch heel anders. Het is zeer verfrissend om te doen.” Hij is uiterst geconcentreerd bezig en denkt na bij elke streek van zijn penseel. Het is erg bijzonder om te zien hoe elke kunstenaar op zijn eigen manier de stoel een nieuw uiterlijk geeft. Er wordt met veel verschillende materialen gewerkt, naast verf gebruiken ze ook zand, kranten, gips en zelfs wc-papier.
Iets verderop is Kurt Nahar al druk in de weer met stukken krant. Hij wil met de stoel een ode brengen aan Dada, de cultuurbeweging die in de periode 1916 tot 1920 zo populair was. “Mijn favoriete kunstenaars zijn afkomstig uit de Dada-beweging en hebben mij erg geïnspireerd. Ik vind hen vooral belangrijk omdat zij de kunst hebben bevrijd van de plicht om je aan een bepaalde stroming te houden. Alles kan nu, en dat hebben we aan hen te danken.”
De kunstenaars worden geheel vrijgelaten in hun interpretatie van de opdracht met als enige vereiste dat de stoel nog steeds te gebruiken moet zijn. Een stoel is immers uiteindelijk tóch om op te zitten, al moet het zitvlak dan wel een hobbel van papier-maché kunnen verdragen.
Digitaal
De kunstenaars hebben tot 27 november de tijd om de stoelen in een nieuw jasje te steken. Hierna zullen de kunstwerken op verschillende plekken in Paramaribo te bewonderen zijn, waaronder de KKF beurs. Jan Groot: “Iedereen moet natuurlijk eerst kunnen zien hoe mooi ze zijn geworden, voordat de veiling van start gaat. De verkoop zal waarschijnelijk op twee manieren plaatsvinden: eind december zal er een openbare veiling zijn waar iedereen kan langskomen om op de stoelen te bieden. Hiernaast overwegen we ze ook digitaal te veilen op eBay, waardoor we ook potentiële kopers in het buitenland kunnen bereiken. Dit is namelijk ook een unieke kans om internationaal meer aandacht te vragen voor de Surinaamse kunst.”
De exacte datum van de veiling is nog niet bekend. Naast het Revolt kunstproject zijn er de komende tijd nog negen andere maatschappelijke acties die voornamelijk bestaan uit het financieel ondersteunen van Surinaamse scholen en sportverenigingen. Suriname Office Supplies laat zo zien dat ook het Surinaamse bedrijfsleven veel kan doen om de Surinaamse samenleving te steunen.
MARCUS SCHUITE