Stonfutu André Pansa (82): ‘Onze voorouders liggen onder het stuwmeer begraven’ – Parbode Sneak Peek
André Sedney Pansa, meer bekend als oom Pansa, is geboren en getogen in het dorp Balingsoela, in het district Brokopondo. Hij vertelt openhartig dat hij niet geschoold is en in polygamie heeft geleefd. “Ik had drie vrouwen, en alleen bij wijlen mijn tweede vrouw, Lea Eersteling van het dorp Nieuw Lombé, had ik twee jongens en twee meisjes. Mijn laatste vrouw is in augustus 2021 overleden. Ik heb om alle drie vrouwen gerouwd.”
Door Usha Main
Oom Pansa werkte tot 1968 bij de Suralco, waarna hij in 1969 de overstap maakte naar het commissariaat van Brokopondo. Hij heeft meer dan dertig overheidsdienstjaren erop zitten. Met name over de transmigratiedorpen die werden opgezet na de aanleg van het Brokopondostuwmeer weet hij veel te vertellen. Hij was toen voorman in het dorp Tapoeripa en hield toezicht op de bouw van de transmigratiehuizen. De 80-plusser vertelt somber over de dorpen die door het stuwmeer zijn verzwolgen. Hij herinnert zich Kíki Pandasie, Basu buka pisi Jang en Liba buka pisi Jang, gelegen langs de Sarakreek en de eerste dorpen langs de Surinamerivier Kampoe, Maipa-ondo en Gandah kampoe. “Lebi Doti en Alasabakka zijn de eerste dorpen die onder water gingen. En in het meer ligt Kabelstation waar een politiepost en ziekenhuis gevestigd waren. Na Kabelstation had je het dorp Alasabakka en dan de soela Alosoebandja.”
Oom Pansa weet zich tevens nog helder voor de geest te halen de dorpen Kadjoe, Djanka kondre, Bierudu matoe, Basubuka Bierudu matoe en Libabuka Bierudu matoe, Kapasikele en Tranpasie. “De dorpen Dreipada, Balingsoela en Asigron zijn geen transmigratiedorpen. Na Balingsoela had je Koffiekamp (Kampoe) verdeeld in de dorpen Maipa-ondo, Gandah kampoe met school en kerk, en Baka Mbuju. In deze drie dorpen had je de Saakiki mensen die bekeerd zijn tot het christelijk geloof.”
Lees verder in het maartnummer van de Parbode
Wilt u informatie over het afsluiten van een (online) abonnement?
Klik op www.parbode.com/abonneren