Stonfutu Paul Lieuw Kie Song: ‘Vroeger werden kinderen gevormd op school’ – Parbode Sneak Peek
Paul Lieuw Kie Song, tiende uit een gezin van zeven jongens en vijf meisjes, is op 21 januari 1938 geboren te Paramaribo. Gesprekken met zijn Chinese vader waren vooral in het Sranantongo, want Paul kreeg in tegenstelling tot zijn oudste broer weinig van de Chinese cultuur mee.
“Het was een groot gezin. In die tijd speelde ik mens-erger-je-niet en monopolie met mijn broers en zussen. Ik zat eerst op de Zunderschool, waar nu McDonald’s staat. Vervolgens ging ik naar de Sint Stephanusschool, de Sint Paulusschool en de AMS.”
Paul herinnert zich dat hij met de bekende Rashid Pierkhan op de muloschool heeft gezeten. “Op de Sint Paulusschool werd op alles gelet. De leerkrachten hadden zich echt erop gericht de kinderen te vormen. Als je de lessen had gevolgd, begreep je het goed, je hoefde bijna niet meer te studeren”, deelt de 81-jarige zijn ervaring. Hij zegt niet de indruk te hebben dat de leerkrachten van nu zich inzetten voor het onderwijs zoals de fraters van toen. Ook over de AMS van toen is Paul zeer te spreken. “De directeur zijn streven was dat als je hier was opgeleid, je geen problemen zou hebben als je in het buitenland verder zou studeren. Het niveau en de discipline waren goed.”
Na de AMS studeerde Paul in Nederland drie jaar tropische landbouw en vervolgens zeven jaar landbouw aan de Hogeschool in Wageningen. Eerder had hij in Suriname zijn grote liefde, Anita Bergen, ontmoet, die hem later nareisde en in Amsterdam een secretariële opleiding deed. Ze trouwden, maar net als voor veel Surinaamse koppels was het moeilijk om in Wageningen een woning te vinden. Paul wist met medewerking van de bekende professor Van Lier te bereiken dat ieder getrouwd Surinaams koppel een flat kon krijgen. Het gezin Lieuw Kie Song bestond toen al uit drie kinderen.
Lees het hele artikel in het maartnummer van Parbode