Striptekenen: een alternatieve kunstvorm
Spiderman, Superman en Batman zijn striphelden die wereldberoemd zijn. En de echte kenners kunnen urenlang de tekeningen analyseren van bijvoorbeeld Todd McFarlane of Joe Madureira bestuderen. Tot nu toe zijn het vooral Amerikaanse en Japanse stripfiguren en tekenaars, die bekendheid genieten. In Surinaamse kranten staan dagelijks strips, of beter gezegd cartoons, maar echte stripboeken van Surinaamse bodem zijn er nog niet. Desmond Kerk (26) wil hier verandering in brengen. Zijn tekeningen zijn te vergelijken met de tekeningen van de striptekenaars van ’s werelds grootste stripboekenuitgever Marvel Comics.
Kerk was zes jaar toen hij erachter kwam dat hij talent had voor tekenen. “Ik vroeg op een dag aan mijn moeder hoe ik een menselijk hoofd kon tekenen. Zij tekende die voor mij en die heb ik vrijwel identiek nagetekend. Ik begon nadien stripfiguren, zoals Spiderman, na te tekenen. Mijn interesse voor het striptekenen was gewekt. Terwijl ik stripboeken verslond, tekende ik de figuren na. Op de Algemene Middelbare School (AMS) gaf de tekenleraar mij de kans om mijn werk voor het eerst te delen met anderen. Hij stelde voor om mijn tekeningen te publiceren in de schoolkrant ‘Pennewippertje’.
“Het overgrote deel van de klas was verrast toen bleek dat de tekeningen van mijn hand afkomstig waren. Ik bezocht vaak de stripbieb van Robby ‘Rappa’ Parabirsing en van de stripboeken die ik las en natekende, begon ik mijn eigen figuren te creëren. Ik maakte daarbij een verhaal en wees Rappa mijn werk. Hij kwam met het idee om het verhaal met de bijbehorende tekeningen uit te brengen. Mijn eerste boek ‘Out of the Island’ is in 2008 gepubliceerd en uitgegeven door Ralicon.”
Alternatief
Het liefst zou Kerk professioneel striptekenaar worden, maar dat is nog niet mogelijk. Dus tot nu toe is hij in het dagelijks leven webdesigner. Hij vindt het ook jammer dat er weinig podia in Suriname zijn om je werk te presenteren. “Er is wel een Nationale Kunstbeurs, maar die concentreert zich momenteel alleen op de traditionele kunst, veel schilderijen en beelden. Weinig andere kunstvormen komen aan hun trekken. Daarnaast is het hoge bedrag om mee te doen ook een probleem. Niet iedereen heeft namelijk dat geld.”
Kerk zou graag meedoen aan een beurs waar alternatieve kunst wordt tentoongesteld. “Kunst zoals bijvoorbeeld digitale schilderijen of striptekeningen. Kunst waarbij risico’s worden genomen. Deze onderdelen kunnen worden uitgeprobeerd bij bijvoorbeeld de Nationale Kunstbeurs. Zodra de organisatie andere kunstvormen toelaat op de beurs, wil ik kijken om mee te doen en zo te bewijzen wat ik kan.”
Een gedegen kunstopleiding heeft Kerk niet echt genoten. Vandaar dat hij momenteel veel bouwt op het talent dat hij bezit en zelfstudie. “Ik zat op het Nola Hatterman Instituut om beter te tekenen. Later moesten we schilderen en boetseren en dat vond ik minder, dus stopte ik ermee.
Ik zou wel graag een kunstschool willen bezoeken om zo verschillende technieken en theorieën te leren over het tekenvak en met name striptekenen. De Academie voor Hoger Kunst- en Cultuuronderwijs (Ahkco) is misschien een optie, maar ze behandelen niet de onderdelen van striptekenen, zoals de figuren en de ontwikkeling van emotie bij hen.
Ze letten meer op lay-out en vorm. Daarom twijfel ik of de Ahkco wel een plek voor mij is.”
“Tijdens het tekenen komt er een gevoel van rust over mij heen”, zegt Kerk. “En tegelijkertijd ben ik in spanning. Als een tekening vordert, zit ik te bedenken wat ik er allemaal mee kan doen. Welke kleuren te gebruiken, achtergronden en kleding.” Inspiratie haalt Kerk uit het werk van andere tekenaars. De Franse tekenaar Travis Charest en de Japanse tekenaar Daigo Ikenio zijn Kerk’s idolen. “Charest concentreert zich op lijnen en schaduwen. Hij gebruikt weinig effecten van de computer. Daartegenover besteedt Ikenio veel aandacht aan de ontwikkeling van zijn figuren. Door vreemde gezichtspunten te gebruiken brengt hij die tot leven. Schuin van boven of van onder en hij gebruikt verder veel perspectief.” Kerk wordt ook geïnspireerd door de Amerikaan Jim Lee. “Hij heeft een heel realistische tekenstijl. Doordat hij voor arts heeft gestudeerd kent hij de menselijk anatomie heel goed en tekent die ook heel nauwkeurig en gedetailleerd.”
Onder de naam Oceandepth plaatst Kerk geregeld zijn tekeningen op de website www.deviantart.com. “Zo kan ik mijn werk met andere illustratoren delen en feedback krijgen wat beter en mooier gedaan kan worden. Meestal zijn de mensen verrast als ze erachter komen dat het werk uit Suriname komt”, zegt Kerk. “Ze verwachten niet dat er in Suriname personen zijn die net zo goed tekenen als de tekenaars van bijvoorbeeld Marvel Comics.”
Aansporen
Het doel van Kerk is om dit jaar een stripboek uit te geven. Voor hem is het meer een missie om te bewijzen dat er in Suriname goede striptekenaars rondlopen. “Surinamers zijn niet echt lezers, laat staan stripboeklezers, maar ik wil wel kijken of er een markt voor is. Door de beperkte mogelijkheden om hun werken te laten zien, vallen striptekenaars in Suriname niet snel op.”
Kerk wil kijkers boeien met zijn werk. “Zodanig mooie werken maakt dat men even stopt en gefascineerd blijft kijken ernaar.
Ik wil verder aansporen om meer over alternatieve kunst na te denken. Vandaar dat ik graag professioneel striptekenaar zou willen worden of iets in de reclamebranche doen.”
Voor Kerk is een stripverhaal een combinatie van een verhaal en een tekening van de realistische stroming. “Verschillende hoeken, houdingen en diepte geven de tekeningen leven. Je hebt wel tekeningen die in de kranten verschijnen, maar die worden cartoons genoemd en die zijn vaak niet realistisch.”