Succesvol SOIL-concept stimuleert ontwikkeling
Stichting SOIL timmert al jaren aan de weg, voornamelijk in het district Marowijne. Tientallen kleinschalige ontwikkelingsprojecten werden de afgelopen jaren uit de grond gestampt, waarbij inhoud werd gegeven aan de stichtingsfilosofie van decentrale gebiedsontwikkeling. Dat dit concept navolging verdient, is evident. Maar hoe lukt het de idealisten van SOIL de vele uitdagingen te overwinnen, en wat zijn de perspectieven?
De stichting SOIL, acroniem voor Surinaamse Ontwikkeling van de Innovatieve Landbouw, zet zich al jaren in voor duurzame, kleinschalige lokale ontwikkeling, voornamelijk de ressorten Moengo en Patamacca in het district Marowijne. SOIL-voorzitter Dennis Tjoen-AChoy en vrijwilliger Jan-Willem Sutorius zetten tegenover Parbode de kernactiviteiten van hun organisatie uiteen. Ze maken duidelijk dat er onder meer goede partnerschappen zijn met kennisinstituten als de Technische Universiteit Delft, de Universiteit Wageningen, de HAS Hogeschool in Den Bosch en de Haagse Hogeschool, waarbij stagiaires naar Marowijne worden uitgezonden om kleinschalige plattelandsontwikkelingsprojecten uit te voeren. Veerle Lennaerts en Kaeley Timmermans, stagiaires namens de HAS Hogeschool in Den Bosch, kozen ervoor om eerder dit jaar stage te lopen bij SOIL.
Lennaerts heeft het product ‘cassavebrood 2.0’, dat SOIL aan het ontwikkelen is, naar een hoger plan gebracht. Timmermans startte een onderzoeksprogramma om het productieproces van podosiri en de kwaliteit daarvan te verbeteren. Alle stageprojecten zijn onderdeel van het concept Sustainable Rural Entrepreneurship (SURE), waarbij de regionale ontwikkeling integraal wordt aangepakt. SURE moet leiden tot Sustainable Rural Economic Development (SURED) om duurzame economische ontwikkeling in de districten te brengen via ondernemerschap, beroepsonderwijs en onderzoek. SOIL beoogt dat de plaatselijke bevolking profiteert van de kennis om op een innovatieve manier landbouw te bedrijven, terwijl extra inkomen wordt verworven en ondernemerschap wordt gestimuleerd.
Verder lezen? Koop dan nu de Parbode. Nog tot eind deze maand in de winkel en daarna verkrijgbaar via de redactie.