Sucet-directeur Margo Burgos-Kramp: ‘Kinderen hebben recht op kansen’ – Parbode Sneak Peek
Margo Burgos-Kramp is vooral bekend van het Sucet (Surinaams Centrum voor Educatie en Trainingen) en het Miss Alida Contest, maar van huis uit is zij leerkracht. Zij begon op de lagere school, waar zij bij elk nieuw aan te leren curriculumonderdeel met de kinderen naar buiten ging en letterlijk spelenderwijs de nieuwe stof herhaalde.
Tekst Christa Sluisdom
“Dat ik mensgericht ben, is door mijn opvoeding”, zegt ze. “Mijn moeder was heel nadrukkelijk aanwezig, maar sprak niet veel, terwijl mijn vader ons op een unieke manier toekomstgericht stimuleerde. Op muloniveau moest je weten wat je op dertigjarige leeftijd bereikt wilde hebben. Er kwamen ook dagelijks twee kranten in huis, want zei hij: ‘Y’e feni taki y’e go na skoro, dan yu mus’ sabi san e pasa na ini grontapu’. Mijn ouders waren zeer gelovig en hebben ons onvoorwaardelijke liefde voor de medemens bijgebracht.”
Sociaal bewogen
Burgos-Kramp was van 1985 tot 2004 voorzitter van stichting Miss Alida, waarvan Joan de Barrios de grondlegger was. De stichting stelde zich ten doel het ontwikkelen van maatschappijkritische voorbeeldvrouwen die een trekkersrol in de maatschappij kunnen vervullen. Jaarlijks werd de Miss Alida-verkiezing gehouden. Opvallend is dat veel Alida’s goed terechtgekomen zijn in de maatschappij. Joan Dogojo (Miss Alida 2003) bijvoorbeeld, schopte het zelfs tot assembleelid en minister.
Burgos-Kramp is van 2002 tot 2007 secretaris geweest van stichting Habitat. Het ging om een buitenlandse organisatie die bijna renteloze leningen verstrekte en die volgens het ons bekende gotong royong-systeem werkte, samenwerking op de Javaanse manier.
Ook aan het Martin Nood Fonds (1988-2002) gaf ze haar krachten. Ze kwam bij dit fonds terecht toen een IMEAO-student van haar ernstig ziek werd en met spoed naar het buitenland moest. Het fonds voorzag in voorzieningen zoals tickets en verblijf. Na de eerste inzamelingsactie kwamen er direct zes of zeven patiënten bij. In tien jaar tijd zijn op die manier zo’n honderd levens gered.
Sucet
Vanwege haar passie voor het onderwijs kwam mevrouw Kramp zeventien jaar geleden bij stichting Sucet, waarvan Cynthia Ringeling de oprichter is. Ringeling begon met een community based program in Wi Kontren om de kinderen van wie de kans is ontnomen, de juiste begeleiding te geven zodat ze weer goed mee konden komen in het leerproces. Mevrouw Ringeling overleed helaas in 2010. Bij wisseling van de politieke wacht in 2010 trokken de Nederlandse donoren zich successievelijk terug. De huur van het kantoor werd te zwaar en de medewerkers van de stichting werkten toen van huis uit. Door haar geloof en mensgerichtheid besloot Burgos-Kramp ermee door te gegaan. “Kinderen hebben recht op kansen”, benadrukt ze.
Lees verder in het julinummer van Parbode