Suralco tijdens de Binnenlandse Oorlog
Dit jaar had Suralco haar ivoren jubileum moeten vieren: 100 jaar in Suriname. Het mocht niet zo zijn. Eind november vorig jaar vertrok moederbedrijf Alcoa definitief van Surinaamse bodem. Voor Parbode tijd om terug te blikken op het tijdperk Suralco. Deze maand deel II: De concurrentiestrijd.
De eerste grote verandering voor de Surinaamsche Bauxiet Maatschappij (SBM) na de Tweede Wereldoorlog begon in 1957. Toen tekenden de regering van Suriname en de SBM, die vanaf dat moment Suralco heette, een letter of intent waarin de zogenaamde Brokopondo-overeenkomst werd vastgelegd. De overeenkomst was het begin van een enorm investeringsplan van ruim 1 miljard Nederlandse gulden, om de economische activiteiten omtrent de bauxietexport in Suriname te vergroten. Het belangrijkste was de bouw van de aluminiumsmelterij, waardoor Suriname zich het enige land in de Caribbean mocht noemen met een volledig geïntegreerde aluminiumindustrie.
Om aan de stroomcapaciteit voor de smelterij te komen, zou de Surinaamse regering in Brokopondo een stuwdam bouwen, met een hydrocentrale voor het opwekken van hydro-energie. De regering kreeg de investering alleen niet rond, en moest daardoor schoorvoetend ermee akkoord gaan dat het Amerikaanse moederbedrijf van Suralco, Alcoa, de bouw voor haar rekening nam en daarmee ook eigenaar werd van de centrale. Suriname zou volgens de overeenkomst pas in 2033 de eigendomsrechten overnemen.
Verder lezen? Koop dan nu de Parbode. Nog tot eind deze maand in de winkel en daarna verkrijgbaar via de redactie.