Surinaams weerbericht
Het weerbericht lijkt bij ons nooit te kloppen. Zegt de Meteorologische Dienst dat het gaat regenen, kun je acht van de tien keer rekenen op een zonnige dag. Hoe komt het toch dat het weerbericht in veel andere landen wel klopt en bij ons niet?
Dat komt door het klimaat. In Nederland bijvoorbeeld, is de ‘hoeveelheid’ zon klein, komt de wind uit het westen en zijn de bewegingen van de lucht horizontaal. Dat heeft tot gevolg dat je het weer kunt zien aankomen. De weersvoorspellingen zijn daar dan ook acht van de tien keer goed. In Suriname is het juist andersom: veel zon, een oostenwind en verticale bewegingen van de lucht, waardoor onberekenbaar verticale zuilen van zeer vochtige lucht ontstaan, soms tot wel zestien kilometer hoog. Daarbij stijgt de warme lucht dicht bij de grond op, koelt daar weer af en vormt (na condensatie van de onzichtbare waterdamp) zichtbare wolken. Daardoor ontstaat op enige hoogte een mengsel van koude en warme lucht.
Die koude lucht wil omlaag, en de warme lucht wil omhoog. ‘Onstabiel’ heet dat, en dat is in de Surinaamse atmosfeer meestal het geval. Het hoge vochtgehalte en de bij condensatie vrijkomende warmte maken alles nog onstabieler. Dat maakt het erg lastig om het weer voor een paar dagen vooruit accuraat te voorspellen. Voor de langere termijn is het zelfs onmogelijk. Scheld de volgende keer dus niet te hard op de Meteorologische Dienst….
Meer weetjes lezen? Koop dan nog snel het maartnummer van Parbode. Met interviews, cultuur, opinie en gewoon lekker leesbare artikelen. Tot begin volgende week nog in de winkel!