Surinaamse bloemensector moet nu echt gaan bloeien – Parbode Sneak Peek
In 2019 werd er voor nog geen SRD 450.000 aan planten, bloemen en plantendelen geëxporteerd. Een ontluisterend bedrag als men bedenkt dat tropische planten heel goed in ons klimaat groeien en de vraag ernaar groot is in het buitenland, vindt John Sahibdin, voorzitter van de Surinaamse Orchideeën en Sierteelt Vereniging (SOSV). “Wij moeten meer experimenteren en zoveel als mogelijk bloemen en planten kweken en exporteren.”
Tekst Lisanne Waridjan
In het algemeen zijn makkelijk te telen bloemen als fayalobi’s, bougainvilles en franchepanes volop te vinden in de Surinaamse tuinen. Wil men daarentegen bijvoorbeeld een jarige met rozen of orchideeën verrassen, dan kan men terecht bij de verschillende bloemenstands en bloemenshops of op de zondagse bloemenmarkt van de SOSV.
“De bloemenmarkt is niet meer weg te denken; er komen veel mensen op af. De tuin is rustgevend en men komt genieten van de natuur”, vertelt SOSV-voorzitter Sahibdin. Hij legt uit dat dagjesmensen zich op hun vrije zondag komen vermaken met de bloemen, planten en andere tuingerelateerde spullen. De SOSV’ers verkopen niet alleen bloemen en planten, maar geven ook adviezen. Er zijn verder eettentjes waar men terecht kan voor een hapje en een drankje. “Wij willen de tuin zodanig inrichten dat deze een attractie wordt voor toeristen. Veel Fransen kopen al onze planten op. We willen nog heel wat realiseren met de bloemenmarkt. Het geheel moet moderner worden”, vertelt de voorzitter. De vereniging is op zoek naar sponsors die bereid zijn hem te helpen dit te bewerkstelligen. Zo nu en dan organiseert de vereniging ook op de zaterdag een verkoopdag. Verder organiseert de SOSV zeker drie keer per jaar op hoogtijdagen bloemenbeurzen die goed worden bezocht.
Sahibdin vermoedt dat er weinig bloementeeltbedrijven in ons land zijn. “Er zijn enkele mensen die wat hebben geplant, maar of ze een bedrijf hebben weet ik niet. In Suriname wordt er op kleine schaal geteeld, dit moet aangemoedigd worden.” Er zijn wel veel mensen die als hobby bloemen telen en dan met name popokaitongo, rozen en orchideeën.” De bloementelers hebben vaak ook nog te kampen met schimmels en plagen. Bovendien hebben vooral orchideeën een heel andere verzorging nodig. Sahibdin: “Om orchideeën te kweken heb je vaak een laboratorium nodig. In Thailand experimenteert men al heel lang met orchideeën, ook wat betreft de kleur. Tropische planten groeien heel goed in ons klimaat en de vraag ernaar is groot in het buitenland.” De voorzitter denkt daarbij aan onze eigen exotische planten en bloemen.
Lees verder in de januari-editie van de Parbode. Nu ook digitaal abonneren mogelijk