Surinaamse economie vereist radicale hervorming
Meer dan ooit is diversificatie van de economische bedrijvigheid in Suriname gewenst. Ons land is failliet, en er is een complete nieuwe visie op de staatshuishouding nodig. Deryck Ferrier, algemeen directeur van het Centrum voor Economisch en Sociaal Wetenschappelijk Onderzoek (CESWO), zet de hoofdlijnen van een masterplan uiteen, waarmee onze economie een kwantumsprong vooruit kan maken.
Als het aan Deryck Ferrier ligt, kan alleen een compleet nieuwe oriëntatie de Surinaamse economie uit het slop halen. Een simultane en integrale aanpak van de doorstart van de aluinaarde-industrie, in combinatie met de verbetering van de toegankelijkheid van het estuariene gebied van de Surinamerivier voor grote moderne zeeschepen, is een conditio sine qua non voor het welslagen van dit megaproject.
Ferrier geeft aan dat behalve de voornoemde projecten, de implementatie ook een systeem van enkele specifiek geïdentificeerde ontwikkelingsprojecten zal omvatten, wat een ontzaglijk multipliereffect zal opleveren voor de ontwikkeling van de dienstensector en de werkgelegenheid. De investeringen voor de implementatie zullen primair met particulier kapitaal moeten worden geëffectueerd; de exploitatie en het beheer van de te creëren faciliteiten en productiebedrijven zullen ook exclusief in handen van private ondernemingen moeten blijven.
Hij waarschuwt wel dat zonder drastische inscharing van consumptieve overheidsbestedingen en ingrijpende omvorming van de structuur en de omvang van de economische bedrijvigheid, de huidige perspectieven voor Suriname zullen zijn dat er een voortgaande forse economische inkrimping zal plaatsvinden. Daarnaast zal de nationale munt nog verder ontwaarden, terwijl de structurele verarming van met name loontrekkers en kleine zelfstandigen in de samenleving zich in versneld tempo zal voortzetten.
Het interview lezen kan in de juli-editie van Parbode!