Surinaamse kunstenaars exposeren op Curaçao
Gallery Alma Blou op Curaçao organiseerde onlangs een tentoonstelling met werk van drie beeldende kunstenaars uit Suriname: Soeki Irodikromo, Sri Irodikromo en Kim Sontosoemarto. Vorig jaar was al werk van dit drietal te zien op Curaçao, tijdens het Plein Air Festival. Dit bracht Gallery Alma Blou op het idee deze kunstenaars, allen met een Javaanse achtergrond, samen te brengen op een tentoonstelling met de Javaanse titel Tri Murni, dat ‘de zuivere drie’ betekent. Parbode sprak hen tijdens hun korte bezoek aan het eiland.
Soeki
“Mijn familie komt oorspronkelijk uit Java, Indonesië, en ik voel me ook helemaal Javaan”, vertelt Soekidan Irodikromo, kortweg Soeki. Hij is in 1945 geboren in Suriname, op de Plantage Pieterszorg in het district Commewijne.
Ter gelegenheid van zijn zeventigste verjaardag werd vorig jaar in Paramaribo, in Art Gallery Readytex, de grote solotentoonstelling Bigiyari gehouden.
“Ik kom uit een artistieke omgeving, vol muzikanten en tekenaars. Een oom van me maakte wajangpoppen, daar zat ik altijd vol bewondering naar te kijken. Een andere oom, ook tekenaar, raadde me aan naar Paramaribo te gaan en daar tekenlessen te nemen bij Nola Hatterman.” Nola Hatterman was een Nederlandse actrice en kunstschilder, die zich als beeldend kunstenaar in 1953 vestigde in Suriname. Na haar dood werd door oud-studenten in Paramaribo de kunstacademie Nola Hatterman Instituut opgericht.
“En dat heb ik gedaan,” gaat Soeki verder, “vijf jaar ben ik bij haar gebleven. Vervolgens ben ik naar Nederland gegaan, van 1967 tot 1972 naar Rotterdam, de Academie voor Beeldende Kunsten, waar Pierre Janssen directeur was. In die tijd was Pierre Janssen echt een beroemdheid vanwege zijn populaire televisieprogramma Kunstgrepen, het eerste tv-programma over kunst. Eerst heb ik de opleiding Schilderen en Grafiek gevolgd en toen Keramiek, want ik dacht: er is flink wat modder in Suriname, dat kan ik dan goed gebruiken. Na mijn opleiding ben ik naar mijn roots in Indonesië afgereisd, naar Jogjakarta, waar ik de batiktechniek geleerd heb.
Verder lezen? Koop dan nu de Parbode. Nog tot eind deze maand in de winkel en daarna verkrijgbaar via de redactie.