Suriname
De Dominicus Reisgids is gerenommeerd in het rijk der reisgidsen. Tal van landen (van Argentinië tot Zambia), streken (van Normandië tot Sicilië) en steden (van Berlijn tot Valencia) zijn hierin uitgebreid beschreven. De gids over Suriname is dit jaar opnieuw uitgegeven.
Andere voorkant, andere schrijver, meer informatie. De vorige gids was samengesteld door Jeannette van Bodegraven en beleefde ten minste zeven, telkens herziene, uitgaven. Tijd voor vernieuwing? In ieder geval is de gids deze keer geschreven door Diederik Samwel. Samwel, van huis uit journalist, is geen vreemdeling in ons Jeruzalem. Hij heeft enkele jaren in ons land gewoond en schreef onder andere het boek Suriname in het hart, een liefdesverklaring aan ons land, en Jelaya, een liefdesroman. Samwel kan schrijven en Samwel is goed ingevoerd in onze maatschappij.
De nieuwe reisgids geeft de lezer in welgeteld 256 pagina’s uitgebreide informatie over land en volk. In het eerste hoofdstuk krijgt de lezer een verhandeling over de cultuur, de verschillende bevolkingsgroepen en hoe ze hier samen kwamen, de economie, de taal, eten en drinken, kunst, media en sport. In hoofdstuk twee komt de natuur aan bod met bodem, plant en dier. Het vierde hoofdstuk behandelt de geschiedenis van ons land en met dit gedeelte zijn we aan het eind van de achtergrondinformatie.
Het volgende hoofdstuk is gewijd aan de hoofdstad Paramaribo, de wijken, het werelderfgoed, de musea en monumenten. In de hoofdstukken zes tot en met tien is informatie te vinden over respectievelijk het district Commewijne, over Beneden- en Boven- Suriname, Oost- en West-Suriname en nog dieper het binnenland in over Sipaliwini. Elke hoofdstuk wordt afgesloten met praktische tips of praktische informatie, compleet met telefoonnummers en indien aanwezig websites. Het boek wordt afgesloten met algemene informatie, een register en duidelijke kaarten en plattegronden.
Uit alle teksten blijkt dat Samwel ons land en onze (eigen)aardigheden kent en ze voor zeer lief neemt. Hij spreekt dan ook in ‘zijn woord vooraf’ de hoop uit dat: ‘het stereotiepe beeld van Suriname, zoals dat goeddeels wordt bepaald door de berichtgeving in de Nederlandse media, hopelijk de nodige nuancering krijgt’. Wij hopen dat met hem. In ieder geval heeft Samwel ons inzicht gegeven in de Surinaamse handel en wandel, de creatieve manier waarop we omgaan met de tijd bijvoorbeeld en hij maakt ons duidelijk heeft gekozen die het verdient.
Een reisgids is als de man die voor de ingang van de circustent staat en roept ‘komt dat zien, komt dat zien!’
Het belicht de mooie kanten van een land. De minder mooie kanten, in dit geval bijvoorbeeld de troep op straat en kwikdampen, worden aanmerkelijk minder in de schijnwerpers geplaatst. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor wat Samwel omfloerst benoemt als het ‘rommelige verkeer’. Met bijna honderd doden per jaar mag Suriname zich rekenen tot één van de gevaarlijkste landen in de regio.
Hoe snel in ons land ook de werkelijkheid verandert, blijkt wel uit de achterhaalde informatie die bij een volgende druk zeker hersteld zal moeten worden. Zo bestaat het Warenhuis Kersten niet meer, dat is verkocht. De Sweet Merodia vaart niet meer, de boot is toe aan een te kostbare opknapbeurt. In het Waaggebouw is sinds enige maanden geen Italiaans restaurant meer te vinden. En als we dan toch aan het verbeteren zijn geslagen: de naam van de VHP was vroeger inderdaad Verenigde Hindoestaanse Partij. Maar die naam is in de jaren zeventig om politiek-tactische redenen veranderd inVooruitstrevend Hervormingspartij. Ten slotte en samenvattend: een goed geschreven zeer informatief boek. Lees dit boek voor vertrek, dan weet je wat je weten moet!
Suriname, Diederik Samwel, 2015, Gottmer Uitgevers Groep, ISBN 978 90 257 5734 2