Suriname Kort
Vijanden worden vrienden
Als er één persoon is die geen geheim maakte van zijn antipathie voor Desire Delano Bouterse, dan was het vakbondsman en NPS’er Ronald Hooghart wel. Met nog iets meer dan een maand te gaan voor de verkiezingen, verkondigde hij: ‘Kies op 25 mei niet emotioneel. Wie op Bouterse stemt, stemt tegen zichzelf! Ik wil geen herhaling van 8 december’. Krachtige woorden, maar achteraf bleek het holle taal. Want Hooghart was in hoogsteigen persoon aanwezig bij de beëdiging van de ministers op 13 augustus, waar de penningmeester van de CLO (ook een NPS’er) als minister van Handel en Industrie werd aangesteld. Begin september had dezelfde Hooghart zelfs een persoonlijk onderhoud met zijn gewezen aartsvijand, waarbij hij vooral niet sprak over de mensenrechtenschendingen in de jaren tachtig. Ook Bouterse is niet bepaald een favoriet van Hooghart geweest in de afgelopen tijd. Na de bijeenkomst zei Hooghart dat hij beleidsadviseur blijft op Binnenlandse Zaken, maar dat hem geen politieke functies zijn aangeboden. Maar dat de samenleving hem politiek opportunisme verwijt, ligt voor de hand.
Asbest maakt slachtoffers
De Stichting Machinale Landbouw (SML) in Wageningen was ooit de modernste landbouwonderneming in het Caribisch gebied. Anno 2010 wordt het stadje beschreven als het Tsjernobyl van West-Suriname. Een opmerkelijk groot deel van de bewoners lijdt aan één of andere vorm van kanker, een ziektebeeld dat mede veroorzaakt wordt door de onprofessionele omgang met asbest. Op veel plaatsen in het stadje gaan bewoners onbeschermd om met dit kankerverwekkende goedje. Wageningen wordt daarnaast geteisterd door onhygiënische toestanden en een enorme woningnood. Sinds het failliet gaan van de SML eind jaren negentig, is er geen werkgelegenheid meer geschapen; de bewoners voelen zich vergeten door bestuurlijk Paramaribo.
Suriname geschrapt van concurrentielijst
Was het nog zo dat in 2008-2009 Suriname op de wereldconcurrentielijst de 103e plaats (van de in totaal 134 opgenomen landen, in 2010-2011 is Suriname verdwenen van de lijst. De belangrijkste reden hiertoe is het gebrek aan statistieken. Misschien maar goed ook dat ons land niet meer op de lijst voorkomt, want al jaren is sprake van een lage klassering. Dat we het zo slecht doen heeft vooral te maken met de lange procedure die gevolgd moet worden bij het opzetten van een Naamloze Vennootschap (NV). Het duurt vaak bijna twee jaar voordat een ondernemer alle bureaucratische hobbels heeft genomen en alle benodigde handtekeningen heeft ontvangen. De regering-Bouterse heeft beloofd om de procedures te vereenvoudigen, zodat het mogelijk wordt om binnen een paar dagenen een NV op te zetten.
Stinasu-directeur in opspraak
De Stichting Natuurbehoud Suriname (Stinasu) heeft een nieuwe directeur in de persoon van Frans Kasantaroeno. Hij werd in maart 2009 vervangen bij het ministerie van Ruimtelijke Ordening, Grond en Bosbeheer. Officieel omdat hij de pensioengerechtigde leeftijd al ruim gepasseerd was en onofficieus omdat zijn handelingen op het ministerie te veel vragen opriepen. Na zijn aanstelling tot directeur werd aan de media een mail verstuurd over de vermeende rol van deze functionaris bij de uitgifte van goudconcessies in het Brownsberg Natuurpark. In de bewuste mail beschuldigt oud-Stinasu medewerker Erlan Sleur, Kasantaroeno ervan slechts belangstelling te hebben voor de goudvoorraden in het gebied en geen affiniteit met natuurbeheer te hebben.
Herstructurering ambtenarenapparaat
Het fenomeen spookambtenaren blijkt van enorme omvang te zijn. Om precies te weten wie allemaal betaald thuiszitten en om deze mensen zo productief en strategisch mogelijk in te zetten, is de regering een zoektocht begonnen. Zo bleken ambtenaren functies te bekleden die totaal overbodig zijn. Eén ambtenaar wist bij zijn aanmelding zelfs niet te weten wat voor werk hij moest doen of wie zijn baas was. Die ambtenaar bleek wel een dienstauto tot zijn beschikking te hebben die hij elke week op kosten van de staat kwam voltanken. De zoektocht leidde tot nog meer verbijstering toen bleek dat het ministerie van Binnenlandse Zaken beschikte over 48 dienstauto’s. De regering heeft dat aantal terstond teruggebracht naar twee.
Financiële positie precair
De staat Suriname staat voor grote financiële uitdagingen. Zo zou het dividend dat de meeste staatsbedrijven moeten overmaken over 2010 al zijn opgebruikt door de vorige regering, terwijl de schuldeisers blijven komen. Om toch in staat te zijn de lopende uitgaven te financieren, heeft de staat een beroep gedaan op andere staatsbedrijven om vooruitlopend op de Algemene Aandeelhouders Vergadering alvast dividend over te maken. Ook is de regering van plan met de schuldeisers aan tafel te zitten, om na te gaan of herschikking van de schuld mogelijk is. De grootste boosdoener schijnt de nieuwe beloningsstructuur bij de overheid, Fiso-ll, te zijn, dat de staat maandelijks tientallen miljoenen srd’s extra kost.
Lisp ll moet woningnood verlichten
Er schijnt weer licht aan de horizon voor mensen die een huis willen bouwen en slechts een salaris van maximaal 1.575 srd hebben. Het tweede deel van het Low Income Shelter Program (Lisp) is van start gegaan met een budget van meer dan vijftien miljoen USdollar. Via Lisp l-programma, waarvoor ongeveer twaalf miljoen USdollar beschikbaar was, werden ongeveer drieduizend woningen (af)gebouwd. Het grote obstakel was wel de voorwaarde dat de aanvrager een perceel moest hebben, terwijl het aanvragen hiervan bij het ministerie van Ruimtelijke Ordening en Grond en Bosbeheer een lijdensweg was. Dat is volgens vicepresident Robert Ameerali binnenkort verleden tijd. Hij vindt dat burgers binnen negentig dagen antwoord moeten krijgen op hun aanvraag. Ook zal worden bekeken in hoeverre het mogelijk is om over te stappen op het bouwen van flats (hoogbouw) om meer mensen tegelijk te kunnen accommoderen. Daarvoor is nu 3,7 miljoen srd uitgetrokken.
Relatie met Frankrijk ter discussie
De regering-Bouterse blijft erbij dat de poort tot Europa niet Nederland, maar Frankrijk is. In het verlengde daarvan geniet het aanstellen van een ambassadeur in Nederland geen prioriteit. Het accent wordt nu gelegd op het instellen van een ambassade in Frankrijk, ook omdat de Franse president niet afwijzend staat tegenover Bouterse. Volgens tegenstanders laat de regering een groot aantal Surinaamse Nederlanders daardoor in de kou en loopt het land de mogelijke bijdrage van deze Surinamers aan de ontwikkeling van het land mis. In tegenstelling tot Bouterse is Brunswijk die door de Franse justitie wordt gezocht, niet bepaald verheugd over een hechtere samenwerking. Vooral de overeenkomst die Suriname in 2006 met Frans-Guyana tekende baart Brunswijk ernstige zorgen. Deze overeenkomst stelt zowel de Franse als de Surinaamse politie in staat zich, als waarnemer twee kilometer landinwaarts te gaan bij opsporingsacties. De overeenkomst moest nog bekrachtigd worden in het vorig parlement. Toen al was Brunswijk er fel tegen. Zijn bezwaar luidt dat een dergelijke overeenkomst tegen de grondwet is.
Energietoevoer moet beter
In november 2009 vroeg Parbode zich af of de Energie Bedrijven Suriname (EBS) in de toekomst wel voldoende stroom kan blijven leveren in verband met de toenemende behoefte. Het antwoord op deze vraag lijkt te komen. De EBS heeft steeds vaker te maken met wisselende stroomtoevoer vanuit Afobaka. Als oplossing vraagt het bedrijf de burgerij zuinig te zijn met energie. Dus af en toe de airco op een lagere stand en een lampje minder laten branden. Maar of dat ook voor de toekomst helpt, is de vraag. De behoefte aan energie is nu rond de 175 megawatt, geprojecteerd wordt dat die behoefte in 2020 rond de 600 megawatt zal liggen. Hoog tijd dus voor de EBS om na te gaan hoe de stroomleverantie op langer termijn structureel gegarandeerd kan worden.
Opsporing borstkanker verbeterd
Suriname heeft er een nieuw wapen bij in de strijd tegen borstkanker. Doordat het Sint Vincentius Ziekenhuis nu beschikt over een digitale mammograaf die eventuele microcalcificaties (dit zijn microkalkjes die het vroegste symptoom zijn van borstkanker) haarscherp in beeld brengt, is het nu mogelijk veel eerder in te grijpen. Borstkanker is wereldwijd de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen en staat in Suriname ook bovenaan de lijst met dodelijke aandoeningen bij het vrouwelijk geslacht.
Ordening goudsector
De goudsector in Suriname is dringend aan ordening toe. Ook de opbrengsten die de staat door de heersende chaos nu misloopt, zijn een motivatie om daadwerkelijk de bezem door deze sector te halen. Recentelijk is gebleken dat van alle uitgegeven concessies, slechts twee recht hebben op exploitatie, de rest heeft slechts een exploratievergunning waardoor officieel nog geen goud mag worden gewonnen. En toch is WWF het eens met econoom Winston Wirht dat de kleinschalige goudmijnbouw in Suriname nauwelijks nog bestaat. Het zijn middelgrote bedrijven die volgens berekeningen van de econoom bij elkaar meer geld verdienen dan goudgigant IamGold. Dat is het grote verschil tussen Suriname en bijvoorbeeld Colombia, waar arme boeren naast landbouw op kleine schaal ook goud zoeken en daardoor makkelijker te bereiken en te registreren zijn. Ook de milieuvervuiling in deze sector moet een halt toegeroepen worden. Goudonderneming Sarafina heeft de eerste stap gezet richting milieuvriendelijke goudexploratie. Door een samenwerking met het bedrijf Haber aan te gaan, moet dit resulteren in het winnen van goud, zonder dat kwik vrijkomt dat ernstige schade aan het milieu veroorzaakt.
Toename gebruik pesticiden
Het gebruik van pesticiden is in de afgelopen jaren zorgwekkend toegenomen. Vooral de import van herbiciden die gebruikt worden in de landbouwsector, is in de afgelopen tien jaar met 460 procent gestegen.
Het gif is zo gewild dat het zelfs gewoon in de supermarkt te koop is. De reden is dat het middel een goedkoop alternatief is tegen oprukkend onkruid. Maar volgens het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij valt dat voordeel
weg wanneer de schade aan mens, dier en milieu wordt meegerekend in de kostprijs.
Containerscan in gebruik
Om te voorkomen dat de Surinaamse haven een slechte naam blijft krijgen zullen uitgaande en binnenkomende containers voortaan gescand worden. Zo kan voorkomen worden dat incidenten zoals de vangst van 166 kilo cocaïne uit Suriname in Engeland zich nog voordoen. De scan werd een jaar geleden met veel bombarie gepresenteerd, maar wordt nu pas gebruikt. Met de enorme toename van activiteiten in de haven, is het niet meer mogelijk de containers persoonlijk te strippen. Ook eisen veel landen dat alle containers die hun land binnenkomen, gescand zijn.