Suriname kort
Bank voor Creolen en inheemsen
Binnen twee jaar komt er in Suriname een bank van en voor Afro-Surinamers en inheemsen. De meerderheid van de aandelen moet in handen van deze twee etnische groepen komen, die tegelijkertijd ook de belangrijkste doelgroep vormen. Toen we dit bericht vernamen, dachten we even dat we het niet goed gehoord hadden. Het zal toch niet, in een multiculturele samenleving, dat je zo expliciet twee bevolkingsgroepen eruit pikt om een eigen bank te beginnen op basis van hun etnische achtergrond? En wie bepaalt trouwens of je Afro-Surinamer bent of niet? Zijn moksi’s ook welkom? Volgens initiatiefnemer Armand Zunder is het de genoemde etnische groepen nog steeds niet gelukt te sparen of met behulp van een lening een eigen bedrijf op te starten en daarmee een inkomen te verwerven. En dus moeten deze groepen nu hun eigen bank gaan beginnen. Waarom een ‘eigen’ bank de oplossing is, blijft onduidelijk. Op dit moment lijkt zijn plan vooral op etnische stemmingmakerij.
Toeristenkaart is geld waard
Sinds de invoering van de toeristenkaart in november 2011 heeft deze de staatskas zo’n 2,4 miljoen euro opgeleverd. Dit zei de in Nederland gestationeerde consulgeneraal Roy Lieuw A Sie in juli. De toeristenkaart is op Schiphol en op Zanderij verkrijgbaar, ter vervanging van het duurdere visum dat vóór november 2011 moest worden aangevraagd. Volgens Lieuw A Sie heeft de introductie ertoe geleid dat er meer reizigers naar Suriname komen. Tussen eind 2011 en juli van dit jaar werden ruim 120.000 kaarten verkocht.
Meer en meer ambtenaren
Hoewel er een personeelsstop geldt voor de overheid, zijn vorig jaar toch bijna tweeduizend mensen in dienst getreden als ambtenaar. Vooral bij het ministerie van Volksgezondheid heeft men geen boodschap aan het regeringsbeleid om het ambtena-renapparaat niet nog logger te laten worden dan het nu al is: 542 mensen vonden daar een baan. Ook bij het ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling (469) en Binnenlandse Zaken (260) verwelkomde men massaal nieuwe ambtenaren. De Rekenkamer heeft ernstige kritiek geuit op de aannamedrift van de ministe-ries. ‘Er wordt al jaren gesproken over hervorming van de publieke sector, maar er is geen verbetering zichtbaar’, aldus het controleorgaan, dat bovendien constateert dat het onduidelijk is of ambtenaren wel een dagtaak hebben aan hun werkzaamheden. Overigens wilde de Rekenkamer ook te weten komen wat de telefoonkosten zijn van de overheid, maar staatsbedrijf Telesur weigerde die gegevens te delen.
Digitalisering gronduitgifte
‘Gronduitgifte wordt gedigitaliseerd’, kopte de Ware Tijd onlangs op de voorpagina. De gloednieuwe minister van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer, Steven Relyveld, zegt een idee te hebben ontwikkeld. ‘We zijn er zo goed als klaar mee. Het plan moet nog even gefinaliseerd worden met mijn directieteam’, aldus de bewindsman tegenover de krant. Is die digitalisering echt zo nieuw? Welnee. Twee ministers geleden vertelde Simon Martosatiman al dat hij werkte aan het digitaliseren van het gronduitgiftebeleid. Dat zal ongetwijfeld zijn voortgezet door zijn opvolger Ginmardo Kromosoeto, en mogelijk zelfs al zijn overgenomen van Martinus Sastroredjo. Wie weet was het al ingezet tijdens de vorige regering, zoals het GLIS-project, om alle gronden in kaart te brengen. Maar nee, ‘nú is politiek Suriname pas klaar voor transparantie en efficiëntie’, zo lezen we. Wel, we kijken uit naar de transparantie.
Plafondloze secretaresse
Het plafond in het kantoor van de secretaresse van minister Rabin Parmessar van Openbare Werken (OW) is onlangs ingestort, zo meldde Dagblad Suriname. De reden: het regende. Wat dit bericht bijzonder maakt, is dat de onlangs naar huis gestuurde minister Abrahams direct na zijn aantreden nog veel ophef veroorzaakte met zijn renovatieplannen. Hij liet het OW-hoofdkantoor (en in het bijzonder zijn eigen kantoor) in 2010 restaureren en opnieuw inrichten voor maar liefst 650.000 srd. Het werd ook nog eens – tegen de regels in – niet openbaar aanbesteed maar gegund aan een bevriend aannemersbedrijf. Dagblad Suriname trok in augustus 2012 al eens aan de bel over de geleverde kwaliteit, omdat toen opviel dat er dekzeil geplaatst was op het dak van het OW-kantoor, ook boven het kantoor van de minister. Blijkbaar was het waterdicht maken van het dak niet een van de prioriteiten.
Nog steeds veel tienermoeders
Bijna een op de zes zwangeren in Suriname is jonger dan twintig. Dat blijkt uit cijfers van het United Nations Fund on Population (UNFPA). Onder elke honderd zwangere vrouwen zijn zestien tienermeisjes. Suriname is daarmee na buurland Guyana het land in de Caribische regio met, procentueel gezien, de meeste tienermoeders. Jaarlijks melden zich bij het project Tienermoeders van het ministerie van Sport- en Jeugdzaken 250 meisjes. Het UNFPA wil een actieprogramma opzetten om het aantal zwangerschappen onder jeugdigen terug te dringen. De vraag is of dit effect zal hebben; in de afgelopen decennia hebben soortgelijke acties weinig resultaat opgeleverd.
Surindre Mungra overleden
Ondernemer en politicus Surindre Mungra is 17 juli op 65-jarige leeftijd overleden. Hij haalde de afgelopen jaren vooral het nieuws nadat hij in 2011 was gearresteerd wegens ontucht met een dertienjarig meisje en op verdenking van mensenhandel. Mungra ontkende, maar in december vorig jaar werd hij veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf. Hij was de oprichter van de Progressieve Politieke Partij (PPP), maar slaagde er nooit in een politieke rol van betekenis te spelen. De PPP ging later op in Pertjajah Luhur. Op muzikaal gebied had hij iets meer succes: hij scoorde in de jaren negentig een hitje met een lied dat hij opnam met de kawinaformatie Sukru Sani. Enkele jaren geleden werd hij als eerste Hindostaan benoemd tot erekapitein van de Saramaccaners, wat destijds voor de nodige opschudding zorgde.
Import rundvee verboden
Runderen uit de Dominicaanse republiek komen Suriname voorlopig niet meer in. Tijdens de keuring van Dominicaans vlees in een slachthuis werd een leverbotinfectie ontdekt. Weliswaar is het besmette vlees niet gevaarlijk voor de mens, maar het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV ) wil geen enkel risico nemen en heeft de import direct stopgezet. Jaarlijks worden door ondernemer Geert van Dijk (eigenaar van enkele Rossignolslagerijen) honderden runderen van het Caribische eiland naar ons land getransporteerd. De dieren die al in Suriname zijn, zullen eerder worden geslacht dan oorspronkelijk de bedoeling was en zullen extra worden gecontroleerd. Volgens onderdirecteur Veeteelt, Edmund Rozenblad, is er geen enkel gevaar voor de volksgezondheid.
SGS-controle van de baan
De regering gaat de preshipmentcontrole opschorten. De klachten vanuit het bedrijfsleven hebben effect gehad, zo lijkt het. SGS S.A., voorheen Société Générale de Surveillance, stond de Surinaamse douane de afgelopen maanden bij met het controleren van goederen voordat ze naar Suriname verscheept werden. Het ging daarbij onder meer om controle op of de goederen de waarde hebben die wordt aangegeven op de documenten. De bedoeling van deze controle door de SGS is officieel om corruptie tegen te gaan in vooral ontwikkelingslanden. Maar het miljardenbedrijf is zelf ook meermaals van corruptie beschuldigd. En voor het Surinaamse bedrijfsleven en voor de consument was het alleen maar drama. Eindeloos wachten tot de spullen van de douane kwamen, en vervolgens was alles noodgedwongen fiks duurder. Het kostte de Surinaamse overheid overigens enkele miljoenen euro’s om het project in te voeren.
Infrastructuur moet groener worden
De Anton de Kom Universiteit van Suriname start volgende maand met de vernieuwde bacheloropleiding Infrastructuur. Volgens de coördinator, Riad Nurmohamed, wordt met de nieuwe studierichting in een behoefte voorzien. ‘De maatschappij vraagt dat we ons specifieker gaan richten op de situatie in Suriname: grond en huisvestingsproblemen, waterproblemen, verkeersen transportproblemen.’ De afgestudeerden moeten op termijn zorgen voor een grotere betrouwbaarheid, duurzaamheid en minder kwetsbaarheid van de infrastructuur en helpen bij tijdige besluitvorming over aanleg en onderhoud ervan. Het ligt in de bedoeling om in oktober volgend jaar een masteropleiding van start te laten gaan.
Openbare lapwerken
Het ministerie van Openbare Werken kampt niet alleen met geldgebrek, maar heeft ook een groot tekort aan deskundig personeel. Met de gevolgen daarvan worden verkeersdeelnemers dagelijks geconfronteerd: vooral wegen worden onvoldoende onderhouden of slecht opgelapt. Of soms helemaal niet gerepareerd, zoals aan de L’Hermitageweg in het ressort Flora te Paramaribo. Buurtbewoners hebben een levensgevaarlijk gat in het wegdek afgeschermd, om ongelukken te voorkomen. Herhaalde verzoeken aan het ministerie om het gat te dichten, bleven vruchteloos. Ook elders in Paramaribo kampt men met tal van soortgelijke problemen.
Peace Corps vertrokken
Het Peace Corps is vorige maand na een aanwezigheid van achttien jaar definitief uit Suriname vertrokken. De staf van het bureau vertrekt op 13 augustus. Sinds 1995 hebben in totaal 450 vrijwilligers Suriname aangedaan. Zij waren vooral actief binnen de Marrongemeenschappen aan de Boven-Suriname en in Inheemse en Aucaanse dorpen langs de Marowijne. Ze richtten zich met name op projecten die te maken hadden met gezondheid, educatie en economische ontwikkeling. Het vertrek is het gevolg van bezuinigingen. Behalve uit Suriname heeft het Peace Corps zich uit nog zeven landen teruggetrokken. Met steun van het Peace Corps heeft het ministerie van Regionale Ontwikkeling de organisatie Suricorps For Development opgezet om het werk van de Amerikaanse organisatie over te nemen.