Suriname kort-
Versterking Cubaanse medici
43 medische specialisten, artsen en verpleegkundigen worden uit Cuba ingevlogen om de gezondheidssector te versterken. In de komende drie jaar zullen meer Cubanen volgen. Dit is een tijdelijke oplossing voor het tekort aan medisch kader in eigen land. Het probleem wordt ook structureel aangepakt door jonge artsen via een ‘zachte lening’ te stimuleren om een specialistische opleiding te volgen. Op dit moment zijn er al 32 in opleiding en de capaciteit zal jaarlijks vergroot worden.
Vingerafdrukken in digitale database
De (internationale) rechtshandhaving in Suriname ondergaat een nieuwe ontwikkeling met de komst van een vingerafdruk-digitaliseringsproject. Aan de hand van digitale vingerafdrukken kan informatie worden verzameld, opgeslagen en geanalyseerd. Zo worden biografische gegevens van criminelen vastgelegd in een uitgebreide digitale database. Het project is in samenwerking met de Amerikaanse ambassade tot stand gekomen. Suriname is een van de vele Caribische landen die deelneemt aan dit programma. Het uiteindelijke doel is om een zo groot mogelijke database te hebben om grensoverschrijdende criminaliteit tegen te gaan.
Inhaalslag bouw klaslokalen
Er is een behoorlijke inhaalslag gemaakt om landelijk het schrijnend tekort aan klaslokalen weg te werken. De presidentiële taskforce Onderwijs heeft zestig miljoen srd gegund voor de bouw van 430 leslokalen. Uiterlijk 1 mei moet alles zijn opgeleverd. Inmiddels is al ongeveer 45 miljoen srd besteed en zijn al meer dan honderd lokalen in gebruik genomen. Het gaat soms om complete scholen, zoals in Mariënburg met 28 lokalen. “Dit is uniek voor Suriname”, zegt een trotse taskforce-voorzitter Eddy Jozefzoon.
Goedkopere crematie populairder
Crematie wint aan populariteit. In de voorgaande jaren vonden er ongeveer 150 crematies plaats tegenover circa driehonderd in het afgelopen jaar. Hierbij zijn niet de openluchtcrematies te Weg naar Zee berekend. Volgens Henry Hennep, van Hennep Uitvaartverzorging, heeft dat niet alleen te maken met tekort aan begraafplekken. Ook zijn mensen minder bereid voor een graf te willen betalen en daarna ook nog te moeten onderhouden. De kosten voor een graf kunnen al gauw oplopen tot 10.000 srd, tegen 2.250 srd voor een crematie.
Overheid pakt huiselijk geweld aan
Met de campagne ‘Stop Huiselijk Geweld; Taki Na Basi’ (praten is de baas), wil het ministerie van Justitie en Politie (JusPol) het toenemende huiselijk geweld de kop indrukken. Een reeks van vier excessen, waarbij vrouwen het met de dood moesten bekopen, maakte duidelijk dat een drastische aanpak gewenst is. Met name vrouwen voelen zich vogelvrij. JusPol voert de campagne uit in samenwerking met vertegenwoordigers van een zestal andere ministeries en NGO’s om dit probleem structureel aan te pakken. De campagne moet zowel mannen als vrouwen in gewelddadige relaties ertoe bewegen te gaan praten en professionele hulp te zoeken.
Archief blijft dicht na dood Valk
De Nederlandse regering heeft besloten de archieven ondanks de dood van voormalig kolonel Hans Valk gesloten te laten. Hierdoor kan niet worden uitgeplozen welke rol Valk heeft gespeeld bij de militaire coup in 1980. Valk overleed op 11 november vorig jaar. Surinaamse en Europarlementariërs riepen op om de archieven te ontsluiten om zo meer te ontdekken over het aandeel van Nederland bij de coup. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft echter besloten daar geen gehoor aan te geven, omdat Valk zich niet meer kan verdedigen.
Onderminister Gopi de laan uit
Mahender Gopi (NDP), sinds mei vorig jaar onderminister van Regionale Ontwikkeling, heeft zijn ontslag ingediend. Hij zou drie concessie van in totaal bijna 95.000 hectare bos toebedeeld hebben gekregen, die voorheen aan de Bruynzeel Houtmaatschappij Suriname behoorden. Dat werd tijdens de behandeling van de begroting voor 2013 door de Nieuw Front-fractie aan het licht gebracht. Gopi deed de aanvragen als directeur van twee bedrijven, die twee weken na zijn aanstelling bij de Kamer van Koophandel waren geregistreerd. In juli werden de concessies toegekend. Gopi zelf is zich van geen kwaad bewust: “Ik heb de aanvragen als ondernemer volgens de procedures gedaan.”
Wachten met groene energie
Aan de Wilhelminastraat is het eerste buswachthuisje opgeleverd dat draait op groene energie en er zullen er snel meer volgen. De wachthuisjes bieden naast beschutting tegen zon en regen voor wachtende passagiers, ook advertentiemogelijkheden. Global Concepts NV is investeerder van het project en verwacht de gemaakte kosten terug te verdienen via reclames. De verlichting zorgt ervoor dat passagiers een veilig gevoel krijgen bij het wachten op de bus.
Personeel Suralco drastisch uitgedund
Vanwege de moeilijke tijden in de bauxietindustrie ziet Suralco zich genoodzaakt het werknemersbestand met een kwart uit te dunnen. Negenhonderd personeelsleden is ‘de gouden handdruk’ aangeboden en de hoop is dat er ongeveer tweehonderd op ingaan. Minister Jim Hok (foto) van Natuurlijke Hulpbronnen ziet de noodzaak van de ontslagen in en verklaarde de bauxietsector ‘op sterven na dood’. Door overproductie in China en Brazilië is de aluminiumproductie in Suriname dramatisch gekelderd. Hok verwijt ook de vorige regering ‘de stekker eruit’ te hebben getrokken.
Brownsberg in brand
Een gebied van minstens vijftien hectare in het Brownsberg Natuurreservaat is afgebrand. Studenten van de Anton de Kom Universiteit en het Instituut Opleiding Leraren hebben de branden nabij de Witikreek opgemerkt tijdens hun veldbezoeken. Opmerkelijk was dat het bos betreft grenzend aan de illegale goudvelden, waardoor het vermoeden is ontstaan dat porknokkers de brand hebben aangestoken. De Commissie Ordening Goudsector is inmiddels bijna een jaar bezig illegale goudzoekers uit het Natuurpark te weren.
Flitspalen twee jaar nutteloos
Langs verschillende wegen staan geïnstalleerde flitspalen er nutteloos bij. Deze werden twee jaar geleden geplaatst, maar nooit in gebruik genomen omdat de verkeerswetgeving nog niet is aangepast. De conceptwetgeving die het gebruik van flitspalen moet bekrachtigen, is onlangs eindelijk goedgekeurd door de Raad van Ministers. Maar inmiddels betwijfelt minister Edward Belfort van Justitie en Politie of het ingekochte model nog voldoet aan de hedendaagse eisen. Niet bepaald een flitsende start om een inhaalslag te maken in het afremmen van hardrijders.
Veilige Nieuwe Haven door CCP
Smokkelen van wapens, drugs en mensen via Nieuwe Haven in Paramaribo wordt moeilijker, dank zij de invoering van het Container Control Programme (CCP). Via een digitaal netwerk kan van minuut tot minuut informatie worden uitgewisseld tussen dertig controleposten in dertig landen. Het CCP is in Suriname opgezet in samenwerking tussen het Bureau Nationale Veiligheid (BNV), de ambassade van de Verenigde Staten van Amerika en het Bureau voor Drugs & Criminaliteit van de Verenigde Naties (UNODC). Na Guyana is Suriname het tweede land in de Caribische regio dat zich aansluit op het CCP-netwerk.
Extra lening voor kustweg
De Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB) heeft een extra lening van veertig miljoen USdollar toegekend aan Suriname voor de afronding van de rehabilitatie van de Oost-Westverbinding tussen Meerzorg en Albina. Het traject beslaat ongeveer 140 kilometer. Hiermee komt de totale lening op 102,5 miljoen USdollar, terwijl Suriname er zelf 13,8 miljoen aan eigen bijdrage bij legt. De verbetering van de weg moet de handel stimuleren en leiden tot regionale integratie. Het traject maakt indirect deel uit van de verbinding met Brazilië en wordt van zes meter naar 7,2 meter verbreed.
Oliesporen in Coronie
Bij verkenningsboringen in hetzwampgebied in district Coronie, is Staatsolie in drie van de vijf putten gestuit op sporen van olie. Hoewel er nog niets kan worden gezegd over eventuele winbare voorraden, is de vondst bemoedigend. In 2010 is in samenwerking met dochteronderneming Paradise Oil Company en Tullow Oil begonnen met de exploratie en verkenning van een oppervlakte van ruim 2.500 vierkante kilometer. De boringen worden ‘wild cats’ genoemd, omdat ze op willekeurige plekken zijn verricht. De diepste put is drieduizend meter.