Suriname Kort
Rijstsector krijgt impuls
De rijstsector in Suriname is al jaren noodlijdend. Boeren klagen steen en been dat zij geen hulp van de regering krijgen om optimaal te produceren. Dat moet dit jaar afgelopen zijn. Op advies van coördinator rijst Badrisein Sital worden alle invoerrechten op machines die noodzakelijk zijn voor de rijstbouw naar nul terug gebracht. Van Venezuela krijgt Suriname bovendien kunstmest geleverd in ruil voor Surinaamse deskundigen om daar de rijstcultuur te verbeteren.
Nu is de boer aan zet om te produceren en niet te blijven klagen, meent Sital. Volgens hem ligt het probleem ook in het feit dat de boeren slecht georganiseerd zijn.
Energietarieven moeten omhoog
Energiebedrijven Suriname (EBS) is al jaren niet in staat zichzelf te bedruipen. Daardoor is het bedrijf nauwelijks in staat de energiebehoefte in Suriname bij te houden en al helemaal niet om nieuwe investeringen te doen. De EBS vraagt daarom aan de nieuwe regering, om de tarieven te mogen verhogen. Met 0,07 USdollar per KWH die het bedrijf nu krijgt, is subsidie vanuit de regering onontbeerlijk. De EBS heeft drie keer zoveel nodig, maar het ontbrak de vorige regering aan politieke wil om de tarieven op te schroeven. De financieel directeur snapte dat niet, omdat er andere mogelijkheden zijn om sociaal zwakkeren te helpen. Intussen is de leiding van de EBS op non actief gezet en is het afwachten wat de regering doet. Vice-president Ameerali beweert steeds de economie te gaan vereenvoudigen, eens kijken wat hij van subsidies vindt.
Regering trekt wapenvergunningen en sociale kaarten in
De regering-Bouterse heeft maatregelen aangekondigd die vriend en vijand verrasten. Zo zullen alle wapenvergun-
ningen ingetrokken worden en wie er opnieuw één aanvraagt, zal daar dik voor moeten betalen. Ook de on- en minvermogenden kaarten, die volgens de regering veel worden misbruikt, worden ingetrokken. Er komt daarna een onderzoek naar wie deze ‘sociale kaarten’ echt nodig heeft. Verder zal de goudsector grondig aangepakt worden. Dat zal in de jungle niet meevallen.
Nieuwe hoofdredacteur Parbode
Deze editie van Parbode is de laatste onder verantwoordelijkheid van Armand Snijders. Hij was hoofdredacteur sinds juni 2008, maar kiest voor een nieuwe uitdaging. Snijders blijft als freelancer wel lid van de redactie. Zo zal hij zijn briefwisseling met naamgenoot Ronald Snijders voortzetten en zich in de toekomst meer richten op onderzoeksjournalistiek. De nieuwe hoofdredacteur is Euritha Tjan A Way, die al geruime tijd aan Parbode is verbonden, de afgelopen maanden reeds als adjunct-hoofdredacteur.
China wil brug over Corantijn betalen
Suriname en Guyana zijn druk bezig de onderlinge banden te verstevigen. Het accent ligt op wat ons bindt en niet wat ons scheidt (zoals de betwiste grenzen). Een letterlijke band zou een brug over de Corantijnrivier zijn, hoewel onlangs voor dertien miljoen euro (subsidie uit Europa) een asfaltweg naar de veersteiger is aangelegd. China heeft zich bereid verklaard de brug te financieren. De oppositie heeft inmiddels kritiek geuit omdat het in hun ogen onduidelijk is wat de oeververbinding Suriname gaat opleveren, anders dan nog meer illegale Guyanezen. Ook is de vraag wat China in ruil voor het verstrekken van de lening terugverwacht.
Frankrijk geeft lening met voorwaarden
De Fransen bleken gulle gevers toen zij het ministerie van Volksgezondheid een lening van vijftien miljoen euro gaven en daar bovenop nog een schenking van een miljoen euro. Daarmee zouden vijf nieuwe ziekenhuizen in het binnenland, vooral in de buurt van Albina, opgezet worden. Natuurlijk was de gift bedoeld om ervoor te zorgen dat bewoners aan onze kant van de Marowijne niet pardoes de rivier over zouden steken om gebruik te maken van de medische voorzieningen die in Frans Guyana op Westers niveau liggen. En voor de kinderbijslag natuurlijk. Maar er zat nog een addertje onder het gras. Zo moesten buitenlandse architecten ingezet worden voor het ontwerpen van de ziekenhuizen. Dat had minister Celsius Waterberg niet verwacht. Hij raakte flink geïrriteerd dat daarom pas dit jaar gestart kan worden met de bouw. Hij vindt dat Frankrijk geen lening moet geven om dan alsnog zulke hoge eisen te gaan stellen.
Huisartsenoverschot in Paramaribo
Artsen die na zeven jaar studeren hun eigen praktijk willen opzetten, komen van een koude kermis thuis. De patiënten in en rondom Paramaribo die verzekerd zijn en al regelmatig een arts bezoeken, zijn voorzien. Ook verzekeringsmaatschappijen kiezen vaak gevestigde artsen om hun klanten naar toe te sturen. Dat maakt dat pas afgestuurde artsen vaak een baan als assistent in een ziekenhuis moeten nemen, wat een laag salaris oplevert. De optie van specialiseren bestaat wel, maar is een duur en lang traject. Volgens Michel Blokland, voorzitter van de Vereniging van Medici in Suriname zou de Algemene Ziektekosten Verzekering (AZV) hier verandering in brengen. Wanneer iedereen verplicht verzekerd is groeit het aantal klanten, waardoor ook jonge artsen hun praktijk kunnen opbouwen zonder die van gevestigde artsen af te moeten troggelen.
Santokhi voorzitter Cicad
Ex-minister van Justitie, Chandri-kapersad Santokhi, is gekozen tot voorzitter van de Cicad. Dat is een onderdeel van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) en houdt zich bezig met de strijd tegen drugs. De verkiezing van Santokhi werd ondersteund door president Bouterse, die stelt altijd tegen drugscriminaliteit te zijn geweest. Dat staat in schril contrast met de drugsveroordeling die Bouterse in Nederland heeft opgelopen. Bijzonder is dat beide heren elkaar jaren lang in de haren vlogen. Bouterse laat wel vaker zien over het verleden heen te stappen. Nu Suriname het voorzitterschap op zak heeft, is het te verwachten dat de volgende vergadering dit jaar in Paramaribo is. Werk aan de winkel, want de afgelopen maanden zijn overal ter wereld grote hoeveelheden cocaïne onderschept die vermoedelijk uit Suriname kwamen.
Innen belasting efficiënter
Het belastingstelsel van Suriname moet grondig hervormd worden. Dat is de mening van fiscalist Roy Rijger. Hij vindt dat belastingen een duidelijker bestemming moeten hebben. Volgens Rijger moeten belastingen de grootse plannen van de huidige regering kunnen betalen en het gaat om flinke bedragen, dus moet efficiënt geïnd worden. Als voorbeeld geeft hij het vertalen van aangifteformulieren om zo ook voor vreemdelingen begrijpelijk te zijn, het klantvriendelijker maken van de belastingdienst en het afschaffen van het corruptiegevoelige Asycuda-systeem dat de douane nu gebruikt. Bovendien is het volgens hem belangrijk dat Suriname belastingverdragen met andere landen gaat afsluiten. Dat garandeert de buitenlandse investeerders dat ze geen dubbele belastingaanslagen krijgen in hun eigen land en in Suriname. Tot nu toe heeft Suriname alleen met Nederland en nota bene niet eens met de Caricom een belastingverdrag. Directeur der belastingen Tony van Dijk zegt dat ook China een verzoek heeft ingediend om een verdrag met Suriname te sluiten.
Nieuw Front zet volk aan tot strijd
Het Nieuw Front, dat nu in de oppositiebanken zit, maakt zich zorgen over de ontwikkelingen sinds het aantreden van de regering-Bouterse. Zo stellen zij dat een aanslag wordt gepleegd op het kader in het land door topambtenaren die tot de oppositie behoren, te ontslaan, te schorsen of doorbetaald naar huis te sturen. Ook constateert het Nieuw Front een verharding van de criminaliteit, hoewel de minister van Justitie, Martin Misiedjan, dat met cijfers heeft weerlegd. Verder zijn door Bouterse maatregelen voorgesteld die kostenverhogend zijn voor de bevolking, zoals het vrijlaten van de prijs van basisbehoeften als brood en de prijsverhoging van kookgas. Het verloren vertrouwen in de regering heeft de Surinaamse munt verzwakt, meent het Nieuw Front. Ze roept het volk op strijd te leveren tegen deze maatregelen, die dreigen datgene wat zij in jaren zeggen te hebben opgebouwd, verloren te laten gaan. Hoe die strijd geleverd moet worden, is niet bekend.
Nieuwe Haven snelste in Caribisch gebied
De Surinaamse haven die in 2008 nog op de vijftiende plaats stond van de 22 Caribische havens, met 8,8 containers per scheeps liguur, is in 2010 op de eerste plaats geëindigd met 22,39 containers per liguur. Dat meldt het vakblad Caribbean Maritime. Dit fraaie resultaat is bereikt doordat de infrastructuur is gerenoveerd, waarbij ook de kade is verstevigd, zodat het draagvermogen twee ton per vierkante meter bedraagt. Momenteel wordt de kade verder verlengd, waarbij het nieuwe gedeelte zelfs een draagvermogen zal hebben van vijf ton per vierkante meter. Ook het verharde opslagterrein voor containers wordt uitgebreid naar 83.000 vierkante meter.
Driemaal goud voor Ranomi
Surinamers hebben weer een sporter om, op z’n minst half, trots op te zijn. Zwemster Ranomi Kromowidjojo won tijdens de wereldkampioenschappen op de korte baan in Dubai driemaal goud: op de 50 en 100 meter vrije slag en op de 4 x 100 vrij. De vader van Ranomi is geboren en getogen op de plantage Constantia, haar moeder is Nederlandse. In een interview met Parbode (december 2009) zei Kromowidjojo zich vooral te richten op het behalen van gouden medailles tijdens de Olympische Spelen van 2012 in Londen.
Op basis van haar topprestaties in Dubai, lijkt ze op de goede weg.
Herdenking zonder Bouterse
De regering was niet aanwezig tijdens de herdenking van de 8 decemberslachtoffers. Als reden gaf president Desi Bouterse aan met grotere dingen bezig te zijn. Met deze uitspraak komt de president ongeloofwaardig over, daar zijn geestelijk leider Steve Meye na zijn inauguratie, een grootse verzoeningsdienst aankondigde. Volgens advocaat Gerard Spong, die adviseur was van de Staat inzake het 8 decemberproces, is de rechtszaak na vier jaren een grote mislukking. Het zou volgens hem korter en krachtiger aangepakt moeten worden. Bouterse had volgens hem de politieke macht nodig om onschendbaar te worden, wat hem nu is gelukt. Bouterse die zichzelf ziet als leider van de revolutie, gaat gek genoeg elk jaar een krans leggen bij het monument van de revolutie op de restanten van het in brand geschoten politiebureau.
Porknokkers azen op natuurreservaat
Ze eisen een achtste deel van het Brownsberg Natuurpark op om naar goud te kunnen zoeken. Zij vinden dat de gezinnen op Brownsweg ook moeten overleven. In ruil voor de grond beloven de porknokkers verenigd in stichting Ahala, de andere toeristische trekpleisters niet aan te tasten. Stinasu heeft al eerder een stuk van het park afgestaan aan goudzoekers, maar dat gebied is volgens Ahala nu verlaten. Stinasu directeur Frank Kasantaroeno, vindt dat eerst in kaart gebracht moet worden waar naar goud gezocht wordt binnen het park, en zegt een vreedzame oplossing voor te staan. Onderzoek is wel vaker een manier moeilijke besluiten uit te stellen.