Swami met een boodschap
In februari wordt overal in de wereld waar Ariërs wonen de geboortedag van Swami Dayananda Saraswati, grondlegger van de Arya Samadj, gevierd. Hoewel niet iedereen de filosofie en leer van Swami Dayananda kent, wordt zijn boodschap toch alom geaccepteerd.
In tegenstelling tot enkele jaren geleden, wordt de geboortedag van Swami Dayananda niet meer op 11 februari gevierd. De dag wordt aan de hand van de Hindoekalender berekend en valt net als andere Hindoefeestdagen zoals Holi, Divali en Shivaratri, jaarlijks op een andere dag. “Het besluit om de geboortedag van Swami Dayananda volgens de Hindoekalender vast te stellen, werd in 2006 tijdens een Arische conferentie in India genomen”, vertelt Inderdath Tilkadharie, voorzitter van Arya Dewaker, de grootste Arische vereniging in Suriname. Voor dit jaar is de datum van 28 februari vastgesteld. Op de kalenders van sommige drukkerijen in Suriname staat dit uitdrukkelijk vermeld, toch houden andere bedrijven nog steeds vast aan 11 februari.
De geboortedag van Swami Dayananda wordt meestal met vuurofferdiensten, toespraken en preken over zijn leven gevierd. In Suriname is ruim dertig procent van de Hindoes lid van de Arya Samadj. “De Arya Samadj is geen godsdienst maar een vereniging. Arya betekent nobel en Samadj staat voor vereniging”, legt Tilakdharie uit. “Het belangrijkste doel van de Arya Samadj is om het oorspronkelijke Hindoeïsme zoals de Veda’s dat prediken, bij de gemeenschap te brengen. Swami Dayananda begon ermee in 1875 in Bombay, India.” Zijn leer verspreidde zich langzaam over de hele wereld. De eerste signalen van verspreiding van die leer in Suriname dateren van 1910. Maar het duurde ruim negentien jaar voordat op 29 september 1929 de eerste Arische vereniging, Arya Dewaker, officieel werd opgericht.
Swami Dayananda Saraswati werd volgens de westerse kalender op 11 februari 1824 geboren in de stad Tankara in Gujarat, India. Hij leidde een comfortabel leven, maar raakte door enkele incidenten bijzonder geïnteresseerd in het geloof. Een belangrijk incident was Shivratri (de grote nacht van Shiva). Hindoes offeren dan allerlei zoetigheden aan Shiva en houden traditiegetrouw een nachtwake.
Als kleine jongen zag Swami Dayananda hoe de muizen zich te goed deden aan de lekkernijen in de tempel. De dood van zijn jongere zus en oom maakte ook dat hij zich ging bezinnen over de betekenis van het leven. Ongerust over de vele vragen die hij over het leven stelde, besloten zijn ouders Dayananda uit te huwen. Maar hij liep weg van huis en werd een wandelende monnik. Hij kwam in contact met swami Virjananda Mathura en werd zijn discipel. Op verzoek van zijn guru besloot hij de kennis van de Veda’s te verspreiden.