SWM richt hogedrukspuit op carwashes – Parbode Sneak Peek
Een geïmproviseerde tent, een hogedrukspuit, leidingwater: veel meer is niet nodig om een carwash te beginnen. Met dit simpele concept schieten deze miniondernemingen als paddenstoelen uit de grond. Dagelijks worden miljoenen liters water vermorst. Volgens de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM) loopt dit de spuigaten uit. De registratie die het waterbedrijf sinds 2016 was begonnen moet nu maar eens beslag krijgen. En de carwashes, die moeten nu eindelijk marktconforme tarieven gaan betalen.
Een grijze Toyota Corolla komt aanrijden. Een man van middelbare leeftijd stapt uit. “Binnen, buiten”, roept hij. Een arbeider pakt een stofzuiger, terwijl een ander de matten begint uit te kloppen. Ruim een kwartier later wordt de hogedrukspuit ingezet. Terwijl de auto wordt ingezeept, merkt de klant tegenover ons op: “Ik loop geregeld langs, ik betaal soms de helft van de prijs. Mijn auto wordt goed gewassen, dus voor mij is het geen probleem dat ik vanuit Tourtonne naar Flora rijd, omdat de service heel goed is.”
Carwashhouder Romano van Carwash Leisje is alert. Diefstal is – zegt hij- bij zijn carwash uitgesloten. “De klant dient zijn nummer door te geven en hem wordt op het hart gedrukt alle persoonlijke spullen uit de auto te halen. Als die er toch nog zijn, wordt hij gecontact.”
Al jaren is er een wildgroei merkbaar in de carwash-industrie. Er wordt een enorme wissel getrokken op het waterleidingnet, minderjarigen worden aan het werk gezet en niet zelden wordt er gejat van klanten. Laatst bijvoorbeeld 10.000 US-dollar uit een voertuig. En enkele weken geleden berichtte een geïrriteerde klant dat ze haar auto had achtergelaten bij een carwash op Kwatta. Toen ze twintig minuten later terugkeerde bleek dat een jonge werknemer met een ‘pikin meid’ was gaan joyriden. ‘Ik ben naar de politie gegaan. Die legde uit dat het niet de eerste keer was. Dat ze ooit eens iemands auto hadden geramd en een andere keer waren ze met een auto naar een pension’, schrijft ze via social media.
Een 22-jarige medewerker bevestigt dat er geen klachten zijn over diefstal. Hij merkt verder op: “Ik krijg SRD 10 per auto, ik ben tevreden daarover. Het is prettig om na school hier te werken. Ik kan wat sparen om het een en ander te kopen.”
Romano: “Ik ben eigenlijk in dienst bij de militaire politie. De carwash is winstgevend, omdat ik spaarzaam ben en mijn geld op een correcte manier besteed. Uit je dagelijkse opbrengst moet je een deel kunnen sparen. Ik wil in de toekomst uitbreiden en geavanceerde apparatuur aanschaffen. De plaats een facelift geven, want er zijn gaten in het dak.”
Bij Rasta’s Carwash aan de Franchepanestraat loopt het water niet snel weg, waardoor de straat onderloopt. “Dat maakt dat de klanten wegblijven, dus je begrijpt dat het niet winstgevend is. De jongens moeten uitbetaald worden, evenzo moeten benodigdheden worden aangeschaft”, zegt mede-eigenaar Jolanda. Samen met haar man houdt ze de carwash open. Ze voorziet soms in stroop voor de jongens en kookt af en toe voor hen, omdat de winkel op een afstand is. Naast het helpen meedraaien van de carwash doet Jolanda haar eigen hossel. “Omdat ik van werken houd”, benadrukt ze. Jolanda is door de SWM aangemaand de buizen te vervangen. Toen dat niet gebeurde kreeg ze een boete van SRD 4500 en werd afgesloten. Ze zegt dat ze de locatie huurt en dat het haar veel kost. Op zo’n manier zal ze niet uitkomen.
Registratie
Roy Powel, staffunctionaris van de SWM, heeft in de afgelopen periode vaker onderstreept dat het menens is met de registratie van de SWM. De ondernemers moeten zich aanmelden met hun bescheiden (KKF-verklaring en ID), zodat het waterbedrijf weet wie een carwash heeft en waar die gevestigd is. Zo kan een commercieel tarief in rekening worden gebracht. Wie zich niet registreert, zal worden afgesloten. Carwashes die in het bestand van de SWM voorkomen zullen een sticker krijgen. Tot 12 maart hadden 140 carwashes zich geregistreerd.
“Ik sta ingeschreven bij de KKF, maar aan de oproep van de SWM heb ik nog geen gehoor gegeven, omdat mijn werk dat niet toelaat. Maar het zal binnenkort gebeuren”, vertelt Romano van Carwash Leisje, die eraan toevoegt dat hij de maatregel van de SWM terecht vindt.
We rijden naar Carwash Soerjoer aan de Highway. Daar vertelt de carwashhouder, die overigens ook ambtenaar is: “Ik sta sinds 2018 geregistreerd, ik ben nog bezig met de oproep van de SWM. Het verloopt langzaam wegens mijn druk werkschema. Ze moeten niet denken dat we veel verdienen. Als het niet goed gaat, lijd je verlies, vooral hoe ik de plek huur.”
Parlementariër Celsius Waterberg, tevens arts, snapt niet waarom de SWM met de oproep naar de carwashes is gekomen. Ook weerspreekt hij dat carwashes het grondwater kunnen verontreinigen. “De carwashes betalen voor water dat ze verspillen. Als de SWM zegt dat we problemen hebben met drinkwater en ze zou liever hebben dat carwashes een ander type water gebruiken zoals rivier-, oppervlakte- of regenwater, dan zouden er speciaal leidingen getrokken moeten worden. Ik vind het een vreemde oproep als men geen faciliteiten creëert. Als een persoon thuis onder een douche wil staan, ga je je ook niet bezighouden om hem te registreren omdat hij een uur staat”, aldus Waterberg.
Lees het hele artikel in de juni-editie van Parbode.