Symbolen van verzet en strijd tegen uitbuiting: Mathoora, Ramjanee en Raygaroo – Parbode Sneak Peek
Op zaterdagmiddag 5 juni – Ápravási Divas of Áparwási Din – 2023 is het druk rond de Fort Zeelandiaweg met meer dan driehonderd belangstellenden. De menigte heeft zich verzameld op het terrein tussen Gebouw 1790 en de Staatsraad voor de onthulling van een beeld van drie Brits-Indische contractarbeiders. President Chandrikapersad Santokhi verhaalt in een toespraak over de strijd van de Brits-Indische contractarbeiders Mathoora (J/165), Ramjanee (J/159) en Raygaroo (M/344) tegen uitbuiting en voor rechtvaardigheid. Het kunstwerk is van de jonge Surinaamse kunstenaar Ajay Permaul.
Tekst Motilal Marhé en Eric Kastelein
Een poging in 2021 om de beeldengroep te plaatsen naast Baba en Mai op het Baba en Mai-plein mislukte. De benodigde toestemming aan de initiatiefnemer Stichting Hindostaanse Immigratie werd niet verstrekt door Directoraat Cultuur van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur en andere erfgoedinstanties. Die vergunning is nodig omdat het gebied deel uitmaakt van het UNESCO Werelderfgoed in Paramaribo. En UNESCO stelt strenge eisen aan het aanbrengen van wijzigingen in de gebouwde omgeving.
De president onthult tegelijkertijd op deze plek het monument ‘Met een anker zijn we verankerd’, een herinnering aan 150 jaar Hindostaanse immigratie 1873-2023. Dit gedenkteken is een creatie van Anielkumar Manurat en een initiatief van de Culturele Unie Suriname. Het bestaat uit de kaart van Suriname, een anker en zeven kolommen. Het anker symboliseert de verbondenheid met het land. De kolommen gaan van klein naar groot, verbeeldend het verhaal van hechting, groei, ontwikkeling en toekomst van de Hindostanen.
Lees verder in het meinummer van Parbode
Wilt u informatie over het afsluiten van een (digitaal) abonnement?
Kijk op www.parbode.com/abonneren