Taakstraf beter alternatief voor korte celstraf – Parbode Sneak Peek
Overbevolkte gevangenissen worden meer dan eens vergeleken met een ‘leerschool voor criminelen’. Een tijd die stress oplevert, in vaak onhygiënische omstandigheden, waar de wet van de sterkste geldt. Het is niet verbazingwekkend dat gedetineerden in de gevangenis niet tot inkeer komen. Eenmaal weer op vrije voeten, vallen ze al snel terug in criminele activiteiten. Kan dat in Suriname echt niet beter?
Met een maandelijkse waslijst aan misdaden, lijken onze rechters geen andere keus te hebben dan de ene veroordeling na de andere uit te spreken. Van gevangenisstraf tot hechtenis en geldboetes, de kranten staan er vol van. Maar over de taakstraf, die volgens ons Wetboek van Strafrecht tot de vier hoofdstraffen van Suriname behoort, valt weinig terug te vinden in de media. Nochtans vormt de taakstraf de oplossing voor overbevolkte gevangenissen en tonen verschillende onderzoeken aan dat een tot taakstraf veroordeelde dader na het ‘uitwerken’ van zijn straf minder (snel) terugvalt in criminele praktijken. Zo meldt de recidive monitor van de Nederlandse rijksoverheid: ‘Het percentage ex-gedetineerden dat binnen 2 jaar na vrijlating opnieuw in de fout gaat is 47%. Na een taakstraf of een reclasseringstoezicht is dat minder: 34%.” Het Washington State Institute for Public Policy meldt in een rapport van 2006 een vermindering van 10 procent recidivisme bij het toepassen van een alternatieve straf. Ook in Zuid-Amerikaanse landen zien overheden steeds meer het gunstig effect bij het toepassen van alternatieve straffen, met name in geval van lichtere drugsgerelateerde delicten.
Voordat we verder gaan, een klein onderzoek op de websites van onze dagbladen. De zoekterm ‘taakstraf’ levert geen resultaten op de website van de Ware Tijd, bij avondkrant De West krijgen we één buitenlands artikel. Dagblad Suriname geeft twee lokale resultaten weer, maar het komt niet verder dan het voorstellen van een taakstraf. Nergens wordt duidelijk of de taakstraf werkelijk werd uitgesproken, al dan niet uitgevoerd. Times of Suriname levert drie artikelen op de zoekterm ‘taakstraf’, alle drie overgenomen uit het buitenland. De zoekterm ‘werkstraf’, een veelgebruikt begrip voor ‘taakstraf’ in het buitenland, levert alleen bij de Ware Tijd een resultaat op, maar ook dit artikel komt niet uit Suriname.
De uitkomst van deze kleine test wil overigens niet zeggen dat er nooit over een taakstraf of werkstraf in Suriname is bericht in onze media. Maar wél toont het dat de taakstraf in Suriname niet veel wordt toegepast. Het leeft niet in onze maatschappij, en dat is betreurenswaardig.
Het hele artikel is te lezen in het aprilnummer van Parbode.