The man with the golden fists
Mister Perfect wordt hij genoemd vanwege zijn subliemetechniek en tactische inzichten. Inmiddels heeft hij na 23 jaarwedstrijdervaring, met een lengte van 1.89 m en een gewicht van 105 kg, vooralle disciplines een wereldtitel behaald. Ernesto Hoost, geboren in Nederlanduit Surinaamse ouders, is viervoudig wereldkampioen K-1 en halfgod in Japan.Ook in Nederland wordt hij als fenomeen gezien, maar in Suriname valt zijnreputatie bitter tegen. “Als ik Seedorf zou heten dan weet iedereen hier wie ikben, maar Ernesto Hoost zegt de mensen niks.”
De topsporter bezoekt Suriname regelmatig: “Ik ben hier nietopgegroeid maar toch voel ik me thuis, alleen is het wennen aan het tempo wantik ken alleen het gehaaste leven in Nederland, maar dat zal wel aan de hittevan de tropen liggen.” Ernesto is niet de huidige wereldkampioen maar wel deenige in de wereld met een record van vier K-1 titels, het hoogste wat er tehalen is in kickboksen. “Wanneer je tot de top behoort, wordt alles tot in depuntjes voor je verzorgd en zijn er grote geldprijzen aan verbonden.”
In 1993 werd de K-1 in het leven geroepen: een toernooiwaarbij alle disciplines van het kickboksen tot één hoofddiscipline werdensamengesmolten. Ernesto behoorde tot de acht besten die aan het eerstegrandprix toernooi mochten meedoen. “Iedereen dacht dat de Japanners beterwaren, maar die lagen er als eersten uit.” Ernesto zelf verloor in de finale.“Het zijn drie ronden van elk drie minuten waarbij je mag trappen, slaan,kniestoot geven, ellebogen, in principe alles, behalve judo-achtige acties. Enhet toernooi vindt op één dag plaats, dus je neemt alle pijnen mee naar devolgende ronde.”
Pas vier jaar later gelukte het de zwaargewicht om zijneerste titel binnen te halen. En daarmee stelde hij zichzelf en het Japanspubliek tevreden: voor hen was hij de perfecte kickbokser. “K-1 wordt elk jaarin Japan gehouden en daar krijgen de vechtsporten altijd veel aandacht. Ik denkdat negentig procent van de mensen daar mijn naam wel kent, ik zou niet zorustig als hier op een terrasje kunnen zitten met een drankje.”
De sport zelf was niet zo populair in Nederland: kickboksershadden in het verleden diensten verleend aan de onderwereld en gaven de sporteen negatief imago. Dit veranderde toen een Nederlandse televisieploeg in ’99meeging naar Tokyo. Ernesto deed wat van hem werd verwacht en behaalde zijn tweedeK-1 titel.
Zelfbeheersing
“Met kickboksen leer je dat pijn niet zo erg is als hetlijkt. Door de verhoogde adrenaline bij het vechten voel je het ook niet. Pasdaarna voel je de pijn, maar je leert ermee omgaan, je leert je grenzen kennen.Als dammen je sport is dan moet je ook niet hieraan beginnen! De trainingengeven je het zelfvertrouwen en de zelfbeheersing, het is een groot verschiltussen vechten op straat en in de ring. In het begin was ik wild maar gaandewegging het om de sport en als wedstrijdvechter ga je buiten de ring ookvoorzichtiger om met je lichaam. Je wilt het vrij van blessures houden.” Toch gebeurde het een keer dat Ernestobuiten de ring een uithaal gaf: “Hij maakte me zo boos, ik weet niet of dievent wist dat ik een kickbokser was, maar ik was zo boos en toen hij mij duwde, gaf ik hem die punch. Meer uitde doos was niet nodig, hij was gelijk knock out.” Met de geldprijzen, verdienduit de behaalde K-1 kampioenschappen, mag de profkickbokser gerust achteroverleunen. Daarnaast heeft hij nog aardig wat inkomsten aan merchandise in Japanzoals: playstation games, Ernesto poppetjes, t-shirts, baddoeken en tvreclames. In Nederland zelf werd Ernesto slechts één keer gevraagd voor eenreclamespotje.
Stimulans
De aanwezigheid van deze grootheid betekent een enormestimulans voor de kickboksers in Suriname. “Er is hier een aantal dat het zekerver zou kunnen schoppen, maar jammer dat ze niet naar het buitenland kunnenvoor de ervaring en een hoger trainingsniveau.”
De recordhouder ziet graag nog een vijfde titel op zijn naam. Een laatstetitel, want met zijn 41 jaar staat hij al tegen het plafond. Nog één wedstrijd,de K-1 van december, en de voormalige kampioen neemt definitief afscheid van dewedstrijdring.
Mr Perfect
Als kijksport is kickboksen interessant. Het is een evenement met veel show eromheen: lichteffecten, dans acts en rapmuziek, terwijl boksers op stoere motorfietsen komen aanrijden. Het gevecht vindt in een ring plaats en niet op de vloer zoals bij karate en taekwondo. De aanwezigheid van buitenlandse toppers zoals Tyron Spong, Marco Pique en Ryan Simson, vijfvoudig wereldkampioen middengewicht, zorgen voor de hoogtepunten op zo’n kickboksgala. Vergeleken met andere vechtsporten worden kickbokswedstrijden veel drukker bezocht in Suriname. Niet alleen door mannen maar ook door veel vrouwen. Er zijn vier kickboksscholen. Een bekende is Simson Gym. Vijftien procent van de leden zijn vrouwen.
|