Theater in het binnenland
De vrouwen van Masiakriki lopen in een lange rij achter elkaar en volgen de zangeres, die een grote metalen koffer op het hoofd draagt. ‘Hierin zit een grote schat’, zingen ze. ‘Die gaat ons goed doen!’ In de koffer zitten oder andere hun kostuums en voorbehoedsmiddelen. Zij voeren een zelf ontwikkeld theaterstuk op met zang, dans en een act die aangeeft dat je beter veilig kunt vrijen, als je gezond en lang wilt leven.
Op Semoisi hebben de vrouwen een act bedacht, die draait om een met eurobiljetten bedrukte tas, die vol geld zit en door Tata Agowalesi als lokmiddel aan de jonge vrouwen wordt voorgehouden. Het loopt uiteindelijk slecht af voor de oude verleider. En de vrouwen van Balinsula hebben hun steractrice ‘Inglis’, een Guyanese die met veel overtuiging een prostituee uit het goudbos neerzet en de mannen verleidt. Als er uiteindelijk een jong meisje besmet raakt is er grote paniek in het dorp.
Stichting Vice Versa hoopt met een groeiende keten van theatergroepen de dorpen op ludieke wijze de taboes te doen doorbreken en de onbespreekbare thema’s bespreekbaar te maken. Het lijkt te werken, want steeds meer bewoners, vooral vrouwen sluiten zich aan en praten openhartig over deze heikele onderwerpen.
Zij ontwikkelen zelf hun theaterstukken en spelen die met overtuiging. Het is alsof zij door een rol aan te nemen een andere identiteit krijgen en zich dan vrij mogen uitdrukken.
De binnenlandbewoners hebben geen theatertraditie, maar uiten zich in zang, dans en vertelkunst, waardoor zij moeiteloos de stap naar theater maken. Zij kunnen hun fantasie en expressie kwijt en genieten van het spel. Door de interactieve productie kan het publiek ook haar commentaar goed kwijt en komt het vaak tot een vruchtbare discussie.
En de dorpen die wij aandoen met een voorstelling, vragen vaak enthousiast of zij ook een groep mogen vormen. En dat is wat wij ook willen. Zo veel mogelijk groepjes, die hun creativiteit aanwenden voor een hoger doel. Zo geeft elk dorp op haar eigen manier invulling aan het theater, dat dient als voorlichting voor hiv/aids. Indien mogelijk gaat een verpleegkundige van Medische Zending mee, die de informatie deskundig toelicht.
De stichting gaat zich nu ook richten op de Inheemse bevolking. Het is interessant om te zien of de problematiek daar anders wordt aangepakt.