‘Tijdbom Bosjebrug’: van ‘filemonster’ tot dodenbrug – Parbode Sneak Peek
Sinds de openstelling in april 2000, is de Jules Wijdenboschbrug ‒ in de volksmond meer bekend als de ‘Bosjebrug’ ‒ voor tienduizenden dagelijkse weggebruikers zowel een vloek als een zegen. Het 1,5 kilometer lange en 52 meter hoge gevaarte biedt weliswaar een snelle verbinding tussen Paramaribo en Commewijne, maar de talloze zelfmoord(poging)en en de eeuwige files zorgen voor veel ellende. Bovendien ontstaan er regelmatig levensgevaarlijke situaties op de risicobrug, met als recente ‘druppel’, een zware kettingbotsing tussen een houttruck en vijftien voertuigen.
Tekst Redactie Parbode
In de vroege middag van 15 december begint zich op de Bosjebrug een behoorlijke file af te tekenen. Op de brug is een defecte auto gestrand, waardoor het verkeer richting Paramaribo muurvast zit. Automobilisten verliezen hun geduld en ergeren zich mateloos aan deze situatie die zich vaker op ‘Bosje’ voordoet. Na een tijdje brengt een sleepwagen verlossing. De voeten kunnen van de remmen, het verkeer komt in slakkentempo weer op gang.
Dan dendert plotseling voorbij de top van de brug een zwaar beladen houttruck met moordende vaart naar beneden. De remmen haperen! In een fractie van enkele seconden botst het gevaarte eerst tegen de sleepwagen en zwiept dan het ene voertuig na het andere opzij. Als de truck frontaal tegen een Noah-busje knalt, komt hij tot stilstand. De ravage is enorm. Onder de zestien betrokken voertuigen zijn er twee trucks, een sleepwagen, een politieauto en een politiemotorfiets. De 54-jarige inzittende van het Noah-busje vertoont geen teken van leven. Twee vrouwelijke wetsdienaren die in de prowagen zaten, hebben het vege lijf kunnen redden, echter blijkt een derde bekneld te zijn geraakt. Ze wordt pas geruime tijd later door de brandweer bevrijd en naar de Spoedeisende Hulp afgevoerd.
Het is nog tot in de avonduren een totale chaos op de brug, evenzo in de stad, want nu de Van ‘t Hogerhuysstraat klem zit, zoeken verkeersdeelnemers naar alternatieve routes om over het Saramaccakanaal te komen. Van enige verlichtende coördinatie vanuit de politie of een nationaal rampencentrum is niets te merken.
In de dagen nadien is de publieke verontwaardiging enorm en is de toon in het maatschappelijke debat: alle houttransporten voortaan over water, vrachtwagens alleen op bepaalde uren en onder politiebegeleiding over de brug. Er wordt zelfs geopperd dat er speciaal voor zwaar verkeer een ‘tweede’ brug over de Surinamerivier moet worden gebouwd. Dat laatste is overigens overbodig, want er zijn al andere oeververbindingen tussen Paramaribo en Commewijne, waarvan de brug (opgezet door Billiton en Alcoa) te Kaaimangrasi nabij Paranam het geschiktste alternatief is, met name als een adequate verbindingsweg van Tamanredjo naar die brug wordt gerealiseerd.
Op 23 december maakt de regering haar besluit bekend. Zwaar transport over de Wijdenboschbrug mag voortaan alleen tussen elf uur ’s avonds en vijf uur ’s morgens onder politiebegeleiding plaatsvinden. Saillant detail: soortgelijke maatregelen waren al sinds 21 december 2018 ingevoerd nadat twee weken eerder een truckchauffeur faalde af te remmen op de brug en daarmee aanzienlijke schade aan vier voertuigen veroorzaakte.
Goede trucks en goede chauffeurs
Op Meerzorg, enkele kilometers verwijderd van de Bosjebrug, staat de N.V. Nieuwe Houtonderneming Ansoe. We spreken daar af met directeur Radjen Baldew, die een uitgesproken mening heeft over de selectieve verontwaardiging over houttransport.
Lees verder in het maartnummer van de Parbode
Parbode Magazine is te koop in de winkel; ook een (online) abonnement afsluiten is mogelijk (www.parbode.com/abonneren/)