Tijdige kansen voor vroegtijdige schoolverlaters? – Parbode Sneak Peek
Suriname kampt al jaren met het groeiende probleem van vroegtijdige schoolverlaters. Een groot deel van de bevolking heeft de lagere school niet afgerond, veel drop-outs gaan met weinig perspectieven door het leven. Zijn deze drop-outs aan hun lot overgelaten of worden er vanuit de maatschappij tijdig voldoende tweede kansen geboden?
Tekst Shermeen Dijks
“Ik verliet op 20-jarige leeftijd de school, omdat ik naast school ook werkte”, vertelt de 28-jarige Giliano Boldewijn die het NATIN (Natuurtechnisch Instituut) niet heeft afgerond. Boldewijn creëerde desondanks kansen voor zichzelf om een goede positie te vinden in de maatschappij. Over de oorzaak waarom hij drop-out werd, weidt hij uit: “Het combineren van school met werken werd zwaar voor me, de focus en motivatie zaten er niet meer in en dat leidde tot laat komen op school en slapen in de klas. De schoolleiding merkte dat mijn schoolprestaties achteruitgingen, waardoor ik onder begeleiding werd geplaatst van een schoolcounselor. In mijn begeleidingsperiode leek het de goede kant op te gaan, maar ik heb het toch opgegeven omdat ik naast het werken en school ook nog kwam te zitten met huishoudelijke problemen.”
Overheid en drop-outs
In Suriname zijn er diverse initiatieven vanuit de particuliere en de publieke sector om drop-outs op te vangen. Het onderdirectoraat Nationale Jongeren Aangelegenheden (NJA) van het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken is de overheidsinstantie die zich ontfermt over drop-outs. Het voornaamste doel van de NJA is om het maatschappelijk functioneren van de jeugd in het algemeen, en in het bijzonder de jeugd behorende tot de risicogroepen binnen de Surinaamse samenleving, te verbeteren.
Lees dit artikel verder in het oktobernummer van Parbode, te koop in de winkel (in Suriname)
Voor informatie over het afsluiten van een (digitaal) abonnement, klik op www.parbode.com/abonneren