Toen & nu
Suriname telt honderden oude gebouwen met een mooie geschiedenis
De Surinaamsche Bank
1865 en 2011
De Surinaamsche Bank is opgericht in 1865 en is sindsdien gevestigd aan de Henck Arronstraat, voorheen Gravenstraat. Het gebouw is tot tweemaal toe uitgebreid. Zoals op de bovenste foto te zien is, was het eerst een typisch Surinaams woonhuis. Alleen de benedenverdieping had een openbare functie. Het huis was half onderkelderd, had een balkon, twee woonlagen, een zolder met steil zadeldak en een centraal geplaatst dakhuis. Aan de achterkant van het huis werd op een gegeven moment besloten een nieuw pand neer te zetten. Pas nadat de bouw afgerond was, werd het oude huis tegen de vlakte gegooid. Hierdoor werd ruimte gecreëerd voor parkeerplaatsen.
Het huidige bankgebouw werd geopend in 1959 en is ontworpen door de architect Peter Jacobus Nagel. Bij het ontwerpen, bouwde hij meer volgens de Europese gevelarchitectuur uit die tijd. Door het gebruik van moderne materialen, zijn de werken van Nagel niet te missen in Paramaribo. Zo is er bijna altijd gebruik gemaakt van pleisterwerk, staal en gestort beton in plaats van traditioneel hout. Hij was één van de eerste modernisten in Suriname. In 1997 overleed hij.
Het gebouw bevat zogeheten klimaatgevels om de zon zoveel mogelijk te weren. De benedenverdieping werd namelijk door Nagel teruggeplaatst, die daardoor in de schaduw van de bovenste bouwlaag valt. Ook zorgen het omvattende kader van de bovenverdieping, de verticale panelen en de omkaderingen ervoor dat de zon de gevels zo min mogelijk beschijnt.
Kunstenaar Erwin de Vries is verantwoordelijk voor het ontwerp van de diefijzers. Dit zijn niet zomaar ijzers, want ze bestaan uit gestileerde mensfiguren, die zowel in de lengte- als in de breedte-as van het raam spiegelbeeldig zijn. Het gebouw valt verder op door het grote rechthoekige raam. Dit raam bevat symbolen van de Surinaamse economie, zoals de citruscultuur, de teelt van rijst en suikerriet, houtkap en bauxietwinning.