Uitagenda november
Suriname
Salsafestival
Het jaarlijkse Salsa & Zoukfestival Salsuri wordt tot en met woensdag 4 november op verschillende locaties in Paramaribo gehouden. Het festival omvat danswedstrijden, shows en workshops. Daarnaast zijn er dansfeesten in de avond. Voor meer informatie: www.salsuri.com
Foto Expo Petrus Donders
Van 27 oktober tot 27 november is in hetbisdom van Paramaribo aan de Henk Arronstraat (naast de kathedraal) een tentoonstelling te zien van foto’s van o.a. het geboortehuis van Peerke Donders en foto’s van objecten in Tilburg en Batavia.
Daarnaast is de stijlkamer, de vroegere vergaerzaal van de bisschop, te bezichtigen.
Openingstijden: op werkdagen van 09.00 – 12.00 uur.
Nationale Kunstbeurs
Van 30 oktober t/m 7 november stellen verschillende kunstenaars hun werk tentoon op de Nationale Kunstbeurs op Ons Erf. De openingstijden zijn van maandag t/m zaterdag: 09.00 – 13.00 u en van 18.00 – 21.00 u. Op zondag van 18.00- 21.00 u
De toegang tot de beurs is gratis.
Srefidensi
Woendag 25 november staat in het teken van het belangrijkste feest van Suriname: Srefidensi. Herdacht wordt dat precies 34 jaar geleden Suriname onafhankelijk werd van Nederland. De hele dag zijn er tal van activiteiten, met name in het centrum van Paramaribo. In de ochtenduren, vanaf 9.00 uur, wordt op het Onafhankelijkheidsplein voor het oog van de president en andere hoogwaardigheidsbekleders, het traditionele defilé gehouden door manschappen van onder meer het Korps Politie Suriname en het Nationaal leger. Aansluitend is er een volksreceptie in het presidentieel paleis. De Waterkant en de Palmentuin zijn het toneel voor standhouders die hun waren, meestal eten en drinken, aan de man en vrouw proberen te brengen. Bovendien zijn de hele dag door in de Palmentuin tal van optredens van culturele groepen. De festiviteiten duren tot laat in de avond.
Politiek
Via radio SRS wordt vrijdag 28 november oktober van 20.00 tot 21.00 uur het programma ‘WIJ NU’ live uitgezonden vanuit Tori Oso. Het is een maandelijks gespreks- en discussieprogramma is bedoeld om in de aanloop naar de verkiezingen onderwerpen bespreekbaar te maken die invloed op het stemgedrag van kiezers kunnen hebben. Belangstellenden kunnen de uitzending gratis bijwonen.
Terugkerende activiteiten
Filmavond
Iedere week woensdag is er een filmavond bij Theater Unique. Afwisselend wordt een Mellow, Latin of Spiritual Midweek Movie vertoond. De titels van de films worden later bekendgemaakt. Toegang: 10 srd. Aanvang 20.00 uur.
Films
Ook Eetcafé Zus & Zo aan de Grote Combéweg vertoont wekelijks, op donderdag, een film. Aanvang 20.00 uur, de toegang is gratis.
Borrel
Elke vrijdag is er bij Eetcafé Zus & Zo vanaf 18.00 uur een borrel. DJ Peppermunt zorgt voor de muziek.
Jamsession
Iedere vrijdagavond van 22.00 tot 02.00 uur is er een jamsession in Rumours, ondergebracht in Hotel Krasnapolsky. De musici van Time Out spelen voor en met het publiek. Toegang gratis.
Zondagbrunch
Brunch en muziek gaan iedere zondag goed samen tijdens de Baka Kerki Brunch bij Eetcafé Zus & Zo. Wie van bubbels en muziek houdt kan er terecht van 11.00 tot 17.00 uur. Reserveren is niet nodig.
Nederland
Wageningen
Wageningen is niet alleen een stad in Nederland maar staat ook bekend als een rijstdorp in Suriname. Ingenieurs van de Nederlandse Wageningen hadden destijds een groot aandeel in de opzet ervan. Naar aanleiding van het zestigjarig bestaan van het Surinaamse tweelingstadje, is er tot en met zondag 8 november in het Nederlandse Wageningen een tentoonstelling. Plaats: de Cateelse Poort. Meer informatie op www. cateelsepoort.nl
Slavernij
Bij het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee) aan de Linnaeusstraat 35-F in Amsterdam loopt tot maart 2010 de tentoonstelling ‘Kind aan de Ketting’. Daarmee wil het NiNsee het taboe over kinderen in slavernij doorbreken. Van donderdag tot en met zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Meer Informatie op www.kindaandeketting.nl.
Erwin de Vries
De Kunsthal Rotterdam presenteert een overzichtstentoonstelling van de Surinaamse beeldhouwer en schilder Erwin de Vries (1929), ter ere van zijn tachtigste verjaardag. Ruim 125 schilderijen, tekeningen en sculpturen vanaf de jaren vijftig tot nu geven een veelzijdig beeld van zijn omvangrijke oeuvre. In zijn werk staat de mensfiguur en met name de vrouw centraal. De tentoonstelling is geopend tot en met zaterdag 29 november.
Voor meer informatie: www.kunsthal.nl
Anton de Kom
‘75 jaar ‘Wij slaven van Suriname’. De turbulente biografie van een boek’ is het thema van het colloquium van het Instituut ter Bevordering van de Surinamistiek (IBS), dat op zaterdag 7 november in het Tropentheater in Amsterdam wordt gehouden. Voor meer informatie, zie www.surinamistiek.nl
Kunst van het overleven
Lezing over de Marroncultuur in Suriname op zondag 15 november 14.00 uur in het Kenniscentrum Tropenmuseum.
Conservator Alex van Stipriaan vertelt over de Marroncultuur in Suriname, het best bewaarde stukje Afrikaanse cultuur buiten Afrika. Hoe is de cultuur ontstaan? Wat zijn de gebruiken van de Marrons? En hoe leeft deze gemeenschap in het huidige Suriname?
De tentoonstelling “Kunst van het overleven” toont de kracht, pracht en verandering van deze cultuur. Toegang: Entreebewijs museum (€ 7,50), reserveren aanbevolen, museumkaart gratis.