Uitgekeken, 29
Lanti-blabla
Je hoort er tegenwoordig als minister niet bij als jouw ministerie geen eigen televisieprogramma heeft. ‘Bronwaarde’ (Natuurlijke Hulpbronnen), ‘In het Vizier’ (Planning en Ontwikkelingssamenwerking), ‘Wroko Afersie’ (ATM), ‘In breed perspectief’ (Buitenlandse Zaken) en tal van andere departementale propagandashows eisen een betaalde plaats op het scherm op.
Vroeger, zeg maar zo’n pakweg tien jaar geleden, kocht alleen de Nationale Voorlichtingsdienst (NVD) zendtijd om de boodschap van de beleidsmakers uit te dragen.
Opvallend is dat vrijwel alle presentatoren (m/v) dezelfde etnische achtergrond hebben als de minister namens wie ze een boodschap aankondigen/uitdragen. Meestal op zo’n wijze dat iedere kijker niet anders kan doen dan op zijn minst vermoeden dat de spreker in kwestie is geselecteerd op haar (want het zijn vaker v-tjes dan m-tjes) uiterlijk of relationele banden met de bazen van het bewuste departement. Wat in ieder geval zeker is, is dat het overgrote deel niet vanwege de kwaliteiten voor de camera is gezet.
Het zou te ver gaan om op deze plaats ieder ‘mijn-ministerie-is-zo goed-en-voortvarend-bezig-programma’ te bespreken. Dat zou een veel te lange serie worden. En ik moet eerlijk bekennen dat ik bij mijn weten nog nooit een aflevering van de eerste tot de laatste seconde heb bekeken. Ik vermoed de meeste lezers ook niet. Want zeg nou zelf: interesseert het u dat minister Rick van Ravenswaay om de goede relatie met de EU te bevestigen een leuk gesprek heeft gehad met de vertegenwoordiger van deze geldschietende partner? Of dat minister Chandrikapersad Santokhi persoonlijk een paar hardwerkende politieambtenaren heeft bevorderd? Lygia Kraag-Keteldijk, zoals van een minister van Buitenlandse Zaken wordt verwacht, weer naar een buitenland is geweest voor een bezoek waarvan weer niemand in Suriname het belang inziet? En minister Ganeshkoemar Kandhai was er bij toen een spaarlamp in een nieuwe straatlantaarn werd gedraaid!
Denken ze nu echt dat we thuisblijven om een samenvatting van al deze glorieuze handelingen en activiteiten op televisie te zien? Vermoedelijk niet. Vandaar dat al die shows ook nog eens een keertje of twintig op de vele zenders worden herhaald. Zodat we in ieder geval tijdens het zappen nog een glimp opvangen voor hun heroïsche acties.
Ik snap niet wat ze met die overdadige televisieoptredens willen bereiken. Voor het uitdragen van hun boodschap hebben ze immers de NVD en, niet in de laatste plaats de door de staat gecontroleerde nieuwsuitzendingen van ATV en de STVS. Neem nu de journaals van woensdagavond: die staan vol van wat de bewindslieden voorafgaand aan de ministerraad van die dag te melden hebben. Iedereen mag zijn of haar zegje doen, of ze nu wel of niet wat te zeggen hebben. Daarnaast doet de NVD alle persconferenties nog eens dunnetjes (en liefst met heel veel herhalingen) over, bij voorkeur opgesplitst in verschillende delen.
Daarnaast wordt via het nieuws dag in dag uit iedere departementale training, opmerking, promotie en andere voor de kijker onbelangrijke gemeld, alsof het wereldnieuws is.
Veel van de nieuwsmakers van deze zenders zijn uit lijfsbehoud zo begaan met het wel en wee binnen lanti dat ze zelfs, als ze dat wordt opgedragen, indringend verslag zullen doen over de nieuwe bezem die de schoonmaakster van de postkamer van een willekeurig ministerie heeft gekregen.
Eigenlijk kun je niet anders concluderen dat de promotieprogramma’s vooral zijn bedoeld om het ego van politici een boost te geven. Op kosten van de belastingbetaler, dat wel, want zendtijd kost geld. Maar je kunt het ook van een positieve kant bekijken: al die hardwerkende mensen die keer op keer hun baas/bazin op onze buis brengen, hebben tenminste wat om handen. En dat scheelt de samenleving in ieder geval een berg nutteloze spookambtenaren.