UNHCR-director Caroline van Buren: ‘Soms ben ik bang, maar ik voel me tot nu toe veilig in Kabul’ – Parbode Sneak Peek
Het zijn erg onstuimige tijden voor de Surinaamse Caroline van Buren, die in Afghanistan de hoogste functie bekleedt bij de UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties. Hoewel het land nu in handen is van de Taliban, heeft de UNHCR toegang tot alle 34 provincies en tot 292 van de 421 districten. “De overgrote meerderheid van de Afghanen kan het land niet via reguliere routes verlaten. De schokkende beelden van menigten op de luchthaven laten zien hoeveel angst en onzekerheid er heerst. Er zijn meer dan 500.000 binnenlandse ontheemden, het aantal vluchtelingen dat naar het buitenland is gevlucht, is nog laag”, zegt de UNHCR-director.
Tekst Lisanne Waridjan en Arjen Stikvoort
Van Buren bevestigt dat er sprake is van een erg complexe situatie waarbij haar organisatie tevens de veiligheid van haar medewerkers moet garanderen. Tot nu toe hebben de Taliban de gebouwen en de operaties van het UNHCR gerespecteerd, maar de situatie verandert voortdurend, en voorzichtigheid is geboden. In augustus nam deze islamitische beweging na twintig jaar buitenlandse bezetting Afghanistan weer over, met alle gevolgen van dien. Vrouwen en meisjes zijn onzeker over hun toekomst en veel mensen zijn op de vlucht; de angst is zeer groot. “De overgrote meerderheid van de Afghanen kan het land niet via reguliere routes verlaten. De schokkende beelden van menigten op de luchthaven laten zien hoeveel angst en onzekerheid er onder veel Afghanen heerst. Er zijn meer dan 500.000 binnenlandse ontheemden, het aantal vluchtelingen dat naar het buitenland is gevlucht, is nog laag”, verduidelijkt Van Buren tegenover Parbode. Op het moment dat we haar contacten, merkt ze op dat het in hoofdstad Kabul relatief kalm is, behalve op de luchthaven. Op sommige plaatsen zijn er nog gevechten en ze hoort af en toe nog steeds schoten, maar minder dan in de eerste paar dagen. “We weten niet wat de toekomst brengt, en we weten niet wanneer er een regering zal zijn. We bekijken het per dag en hopen op het beste.” Ze onderstreept dat de situatie in het hele land extreem veranderlijk blijft. Hoewel wijdverbreide gevechten zijn afgenomen sinds de overname door de Taliban, is de volledige impact van de situatie nog niet duidelijk. Veel Afghanen maken zich grote zorgen over de toekomst. Ook de UNHCR-medewerkers zijn nog steeds in de war. Sommigen zijn bang, anderen willen weer aan het werk.
Ontheemd
Doodsangsten staat ook de familie van Sufiaan* uit, blijkt uit een gesprek dat Parbode met de Surinaamse wereldreiziger Ricky Sewpersad had. Sufiaan is Sewpersads Afghaanse reiskameraad die in Nederland woont, maar wiens ouders, drie broers en zus en een groot deel van zijn familie in Afghanistan wonen.
Lees dit artikel verder in het novembernummer van de Parbode, ook online verkrijgbaar