Van diva tot bajesklant
Presentatrice Monique Breeveld is in Nederland tot twee jaar cel veroordeeld wegens cocaïnesmokkel. De rechter achtte het bewezen dat zij op 21 mei doelbewust twee kilo van het ‘witte goud’ via Schiphol het land in probeerde te krijgen. Tijdens de rechtszaak bleef Breeveld volharden dat zij onschuldig was. Ze viel bij aankomst in Nederland op omdat zij een grote hoeveelheid chocola bij zich had. Dat trok de aandacht van de marechaussee, omdat de lekkernij in Nederland veel goedkoper is. De chocola zou ze op verzoek van haar zus hebben gekocht op Zanderij en ze zou niet geweten hebben dat er drugs in zaten. Bovendien wekte ze argwaan door business class te reizen. Dat was volgens haar normaal: ze had een goedkoper ticket gekocht, maar het zou gebruikelijk zijn dat deze, omdat zij een ‘diva’ is, door de SLM wordt opgewaardeerd. De rechter geloofde niets van haar verweer en veroordeelde haar conform de eis.
Ook Roué Hupsel gepakt met drugs
Aan het rijtje ‘bekende persoonlijkheden gepakt met drugs’ heeft ook Roué Hupsel zichzelf toegevoegd. De inmiddels zeventigjarige schrijver en radiopresentator werd enkele weken geleden op Zanderij aangehouden met 127 cocaïnebolletjes met een totaal gewicht van negenhonderd gram in zijn bagage. De drugs waren verstopt tussen verse pepers. Desondanks was hij een week later weer op vrije voeten. Hupsel stond op het punt om naar Nederland af te reizen, volgens eigen zeggen om zijn zieke moeder te bezoeken. De presentator bij onder meer ABC heeft verklaard het pakket voor iemand anders als ‘vriendendienst’ te hebben meegenomen. Hupsel schreef onder meer Blinde muren, een thriller over de Surinaamse cocaïnehandel. Hiervoor ontving hij in 2005 van het Genootschap Nederlandstalige Misdaadauteurs de Schaduwprijs voor beste thrillerdebuut.
Leeftijdsgrens buschauffeurs
Bestuurders van een lijnbus moeten vanaf september minimaal 25 jaar oud zijn als ze een vergunning willen krijgen. Volgens John Mahadewsingh, voorzitter van de Particuliere Lijnbushouders Organisatie (PLO), is deze eis een onderdeel van de ordening van het openbaar vervoer. Vooral jonge chauffeurs zouden zich schuldig maken aan onverantwoord en gevaarlijk rijgedrag. De minimumleeftijd was voorheen 23 jaar. Voor bestuurders jonger dan 25 die al een lijndienst onderhielden, wordt een uitzondering gemaakt. Daarnaast krijgen alle chauffeurs een klantvriendelijkheids- en een ‘defensive driving’-training, verzorgd door de Stichting Arbeidsmobilisatie en Ontwikkeling (SAO). In totaal twaalfhonderd buschauffeurs van de PLO en het Nationaal Vervoerbedrijf (NVB) zullen hieraan deelnemen.
Brunswijk houdt ook van Hindostanen
Na de Javanen van Commewijne was het onlangs de beurt aan de Hindostanen van Nickerie: Brunswijk wil ook hen voor zich winnen in de aanloop naar de verkiezingen van 2015. Een kennismakingsbijeenkomst van zijn Algemene Bevrijdings- en Ontwikkelingspartij (ABOP) werd door zo’n driehonderd nieuwsgierigen bezocht. Voor Brunswijk reden om te concluderen dat zijn partij draagvlak heeft in het rijstdistrict en daar een ‘doorbraak’ kan forceren. Ook wil hij etnische barrières doorbreken, zoals overigens elke etnisch getinte partij dat zegt te willen. “Het is nu geen tijd meer voor de politiek van mensen die op mij lijken”, zo sprak hij zijn gehoor toe. Hij hoopt bij de verkiezingen een zetel met ABOP in Nickerie in de wacht te slepen. Op weg naar het district probeerde Brunswijk ook de bevolking van Coronie ertoe te bewegen op hem te stemmen. Hij kondigde in april van dit jaar aan zelf voor het presidentschap te gaan.
Onruststokers via sociale media
‘Krachten in Nederland’ zouden plannen beramen om via de sociale media onrust te stoken in Suriname. Die opmerkelijke bewering deed oud-president en prominent lid van de Nationale Democratische Partij (NDP) Jules Wijdenbosch tijdens een bezoek aan Nederland. Hij zegt dat er van Surinaamse zijde een serieus onderzoek plaatsvindt, maar trad verder niet in detail. Volgens Wijdenbosch is er sprake van een serieuze dreiging, maar laat de regering-Bouterse zich daardoor niet uit het veld slaan. ‘Wij zijn alert en zullen erop toezien dat slechts Surinamers in Suriname hun oordeel over het al dan niet continueren van de huidige regeringscoalitie mogen geven’, zo tekende de Ware Tijd uit de mond van het voormalig staatshoofd op.
Utrechtse hulp bij bescherming bos
De Universiteit Utrecht gaat de samenwerking met Suriname nieuw leven inblazen. Volgens Marijke van Kuijk, coördinator van de Prins Bernhard Leerstoel voor internationale natuurbescherming, kan ons land een belangrijke rol spelen bij de oplossing van het klimaatprobleem in de wereld. Het is de bedoeling dat de samenwerking gaat plaatsvinden vanuit de pas opgerichte Academy for ecosystem services in a changing World, een onderdeel van de Utrechtse universiteit. Suriname is ook betrokken bij het internationale REDD+- programma, waarbij landen die ontbossing tegengaan, worden beloond. Hoe meer bos er beschermd wordt, hoe lager de CO2-uitstoot en hoe meer geld een land krijgt als compensatie voor de economische gevolgen van het niet kappen, aldus Van Kuijk.
Eindelijk woningen opgeleverd
De beloofde achttienduizend nieuwe huizen komen er deze regeerperiode niet, maar dat wil niet zeggen dat er niets gebeurt. Te Hanna’s Lust kregen honderd gelukkigen onlangs de sleutel van hun nieuwe ‘welzijnswoning’. Volgens Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons heeft president Desi Bouterse daarmee de stilstand in de woningbouw doorbroken. Zij verzekert dat er voor de verkiezingen van mei 2015 ‘enkele duizenden’ woningen zullen zijn voltooid. Bouterse geeft toe dat de regering zich heeft verkeken op de problemen die bij grootschalige woningbouw opdagen. Vooral het bouwrijp maken van bouwterreinen kost veel meer tijd dan vooraf was gedacht, zo zegt het staatshoofd. Ook het weer heeft de bouwers ernstig parten gespeeld. Maar de komende anderhalf jaar, dus tot de verkiezingen, zal een inhaalslag worden gemaakt. Deze maand zal worden begonnen met het bouwrijp maken van duizend kavels in Paramaribo en 550 in het westen van Suriname. Ook in andere districten kunnen vele woningzoekenden op termijn rekenen op een nieuw dak boven hun hoofd.
Slecht jaar voor houtproducenten
Houtproducenten zijn niet optimistisch over hun omzet voor 2013. De aanhoudende crisis in Europa speelt de sector parten. Europese bedrijven nemen daardoor minder hout af uit Suriname. Door diezelfde crisis is de export naar China bovendien ook teruggevallen, omdat de Aziatische grootmacht producten waar Surinaams hout in is verwerkt, moeilijker kan afzetten in Europa. Veel producenten houden daarom rekening met een forse krimp. Vorig jaar werd ruim 436.000 kubieke meter rondhout geëxporteerd, de schatting voor dit jaar komt uit op hooguit driehonderdduizend kubieke meter.
Positieve historische atlas
Er wordt een historische atlas uitgegeven, zo stond onlangs in de Ware Tijd, voor gebruik op de Surinaamse basisscholen en in het voortgezet onderwijs. In het boek wordt de Surinaamse geschiedenis behandeld tegen de achtergrond van de internationale historie. En in dit boek zal president Desi Bouterse ‘positief beschreven worden’, evenals ‘andere grote leiders in Zuid-Amerika’ zoals Hugo Chávez, Daniel Ortega en Simon Bolivar. Volgens coördinator Kenneth Lo-A-Njoe zijn hierover al gesprekken gevoerd met de president, en die staat er hélemaal achter! Dat geeft te denken. Het was zo’n mooi idee om een historische atlas uit te geven waarin de geschiedenis van Suriname nu eens wordt behandeld vanuit Surinaams perspectief, en niet vanuit koloniaal perspectief. Maar als het weer wordt misbruikt om de geschiedenis te vervalsen, schiet ook deze poging zijn doel voorbij.
Explosiegevaar in Atjoni
Atjoni zit in de lift en wordt steeds drukker. De bouwwoede kent inmiddels geen grenzen (zie vorige editie Parbode), maar projecten die echt een verschil kunnen uitmaken, worden helaas niet opgepakt. Ook niet als het gaat om het verschil tussen leven en dood. Tijdens de Binnenlandse Oorlog werd onder andere het lokale benzinestation ten gronde gericht en nooit meer geopend. De behoefte aan brandstof is echter groot voor zowel de boothouders, de bussen als voor de bevolking aan de Boven- Suriname. Dagelijks rijden vanuit Paramaribo vrachtwagens af en aan met vaten benzine en diesel, die op het plein in Atjoni op provisorische en soms knullige wijze worden overgeheveld in kleinere vaten. Vermoedelijk wachten de autoriteiten eerst totdat zich een ramp heeft voltrokken.
Aandacht voor woongenot
Er is eindelijk hoop voor burgers die zich groen en geel ergeren aan bedrijven die zich in hun woonwijk vestigen. Het ministerie van Handel en Industrie (HI) wil af van de regen aan klachten en gaat volgens eigen zeggen ‘economische wegen’ vaststellen. ‘Vergunningverlenende instanties in Suriname moeten een evenwicht zien te vinden tussen de vestiging van economische activiteiten en het woongenot van burgers’, zo licht het ministerie de plannen toe. Gewone burgers krijgen inspraak en mogen mede bepalen waar die economische wegen moeten komen. Voor woonbuurten waar bedrijven al zijn gevestigd, zal de nieuwe visie van HI echter geen gevolgen hebben.
Mister Paramaribo Zoo is niet meer
Vishnudath Toelsie is op zondag 1 september op 74-jarige leeftijd overleden. Hij was ruim veertig jaar hét gezicht van de Paramaribo Zoo, eerst als verzorger en later als directeur. Dankzij zijn inspanningen maakte de dierentuin in de jaren zeventig van de vorige eeuw een enorme groei door. Maar ook toen deze in de tachtiger en negentiger jaren wegens geldgebrek ten onder dreigde te gaan, bleef Toelsie zich met ongekend optimisme inzetten. Uiteindelijk met succes, want hij wist Diergaarde Blijdorp in Nederland over te halen om technische en financiële ondersteuning te verlenen. Desondanks werd hij enkele jaren geleden volgens eigen zeggen aan de kant geschoven, zonder dat er een bedankje van het toenmalige bestuur vanaf kon. Maar zijn naam blijft eeuwig verbonden aan de Paramaribo Zoo.