Vanuit Cultuurtuin: Vrouwen, hoelang nog? – Parbode Sneak Peek
Het is 26 oktober 2018, een dag als alle andere. De zon staat strak aan de hemel, geen zuchtje wind, geen druppeltje regen. De Nationale Assemblée is in vergadering bijeen. Aan de orde is het agendapunt ingekomen stukken. Maar dan opeens krijgt assembleelid Gangaram Panday van de NDP de wind van voren. Waarom dan toch? Gangaram, voorheen agent van politie, heeft gewoon een mening geuit over huiselijk geweld op grond van twintig jaar ervaring met deze materie. Wat is zijn mening? Ik zal mijn uiterste best doen om die mening zo objectief mogelijk naar voren te brengen.
Eerste citaat:‘Het is inderdaad zo, dat mannen zich schuldig maken aan geweldpleging, maar we moeten beginnen bij de oorzaak. Die ligt meer bij die vrouwen’. Meer bij de vrouwen!? Hoeveel méér is dat dan, mijnheer Keshopersad Gangaram Pandee van de ENDEEPEE? Is de verhouding 51 tegen 49 procent, of liggen de cijfers nog verder uit elkaar? Daarover houdt ons assembleelid wijselijk zijn mond. Wel voegt onze voormalige wetsdienaar, met twintig jaar ervaring, er het volgende aan toe: ‘Het gaat er niet om, wie zich meer schuldig maken aan geweld, maar dat het in zijn geheel wordt uitgeroeid’.
Goed zo, dus eerst ‘weet’ ons geacht assembleelid, met een schadeloosstelling van SRD 22.250 per maand bruto, dat we moeten beginnen met de oorzaak en dat die oorzaak méér bij de vrouwen moet worden gezocht. Anders gezegd, wij vrouwen zoeken het zelf. En twee zinnen later gaat het er niet meer om wie méér of minder bijdraagt aan het geweld, maar dat ‘het’ uitgeroeid wordt.
Even heel diep nadenken. We moeten beginnen bij de oorzaak. Die oorzaak ligt méér bij de vrouw. ‘Het’ moet in zijn geheel worden uitgeroeid. Dan zijn we volgens dit NDP-lid juist op de goede weg met al dat geweld tegen vrouwen. Immers wanneer we de oorzaak elimineren, hebben we het probleem opgelost. De conclusie lijkt mij, onvermijdelijk en helder: vrouwen weg, probleem weg.
Wat doen die vrouwen eigenlijk dat ze mannen zo tot het uiterste kunnen drijven? Ze passen psychisch geweld toe, aldus ons assembleelid ook bekend onder de koosnaam ‘Keshok’. Wat verstaan we onder psychisch geweld? Pesten valt bijvoorbeeld onder psychisch geweld, evenals dreigen, vernederen en manipuleren.Allemaal technieken die mannen nooit toepassen. Zo is het toch?
Keshok zegt met zoveel woorden, wat een jochie van vier ook zou zeggen wanneer hij door de juf wordt onderhouden, omdat hij een ander kind heeft geslagen: ‘maar zij begon eerst!’ Terug van kleuters naar volwassen mannen en vrouwen. De vraag die ik mezelf stel is, of volwassen mannen ook tot het gebruik van lichamelijk geweld zouden overgaan, wanneer ze gepest zouden worden door Muhammad Ali, Mike Tyson, George Foreman of Joe Frazier in hun goede dagen. Of om het dichter bij huis te houden en dichter bij deze tijd: zouden ze bij vernedering door bijvoorbeeld Tyrone Spong of Remy Bonjasky, deze mannen met hun blote handen te lijf gaan?
Lees het hele artikel in het januarinummer van Parbode