Vechtscheidingen met ‘dokkende’ vaders
Het Hof van Justitie kampt met chronische onderbezetting en kon van de vele duizenden aanvragen in het laatste zittingsjaar slechts 6007 civiele zaken in eerste aanleg en 986 strafzaken afhandelen. Daarnaast werd er een rechterlijk oordeel geveld over zo’n 13.000 overtredingen. Voor velen die een desastreus huwelijk hebben meegemaakt, zijn de zenuwslopende rechtszaken en de lange uitsteldata voor vonnissen een ware hel. Parbode sprak met getergde vrouwen die tijdens hun jarenlange vechtscheiding kampten met een spiraal van geweld, belaging, boedelproblemen en ‘dokkende’ vaders.
Zoals Laxmi (58), die al jaren zit met de nasleep van een vechtscheiding die 25 jaar heeft geduurd. Haar ex-man heeft in conspiratie met zijn neef fraude gepleegd, om zo de boedelverdeling tegen te houden. “Mijn hele leven ben ik bezig met rechtszaken”, zucht Laxmi zwakjes, terwijl ze een vracht aan documenten en krantenknipsels uit haar tas tevoorschijn haalt. De neef van haar ex-man was zestien toen hij hem zogenaamd drie keer 200.000 US-dollar had geleend. Ze kwam hierachter toen de echtscheiding eindelijk werd uitgesproken en ze naar het Hypotheekkantoor toog. Daar bleek dat de neef beslag had laten leggen op alle bezittingen van de ex met wie ze in gemeenschap van goederen was getrouwd.
Eerder had Laxmi zelf al beslag laten leggen op de bezittingen van de vader van haar twee kinderen, omdat ze wist dat hij vol streken zat. Na de onthutsende ontdekking op het Hypotheekkantoor, sleepte Laxmi het duo via haar advocaat voor het gerecht. Ze heeft de zaak van de valse schuldbekentenis gewonnen; de heren hebben zelfs vastgezeten vanwege hun valsheid in geschrifte. Er is door haar ex-man echter hoger beroep aangetekend, en de zitting waarop een uitspraak moet worden gedaan, is frappant genoeg al vier keer uitgesteld. De laatste keer was medio februari, de zaak komt weer op de rol medio juni.
Lees verder in Parbode. Nu in de winkel!