Vechtscheidingen met ‘dokkende’ vaders
Het Hof van Justitie kampt met chronische onderbezetting en kon van de vele duizenden aanvragen in het laatste zittingsjaar slechts 6007 civiele zaken in eerste aanleg en 986 strafzaken afhandelen. Daarnaast werd er een rechterlijk oordeel geveld over zo’n 13.000 overtredingen. Voor velen die een desastreus huwelijk hebben meegemaakt, zijn de zenuwslopende rechtszaken en de lange uitsteldata voor vonnissen een ware hel. Parbode sprak met getergde vrouwen die tijdens hun jarenlange vechtscheiding kampten met een spiraal van geweld, belaging, boedelproblemen en ‘dokkende’ vaders.
Seksueel misbruik en geweld tegen vrouwen vormen een wezenlijk probleem in veel huwelijken. De politie ontving over de eerste drie kwartalen van vorig jaar 497 meldingen van seksueel misbruik. In die periode werden nog eens 1.122 meldingen van huiselijk geweld geregistreerd, terwijl dat bovendien een rol speelde in acht van de 24 gepleegde moorden. Daarnaast bood het Bureau Slachtofferhulp onderdak aan ongeveer twintig vrouwen. Hun verblijfsduur was gemiddeld drie maanden, maar varieerde afhankelijk van de omstandigheden. Autoriteiten noteerden per week gemiddeld twintig aanvragen voor een contactverbod, veelal van vrouwen die zochten naar bescherming tegen gewelddadige partners.
Het Hof van Justitie gaf vorig jaar aan dat het in het afgelopen zittingsjaar 2014-2015 maar liefst 821 echtscheidingen afwerkte. Dat is best veel voor onze kleine gemeenschap, als daarbovenop kerngegevens van het Algemeen Bureau voor de Statistiek in ogenschouw worden genomen. Daaruit blijkt dat grofweg dertig procent van de huwelijken op de klippen loopt. Een Surinaams huwelijk duurt gemiddeld 12 jaar, bijzondere verbintenissen als concubinaat buiten beschouwing gelaten.
Verder lezen? Koop dan nu de Parbode. Nog tot eind deze maand in de winkel en daarna verkrijgbaar via de redactie.