Veneroloog Karin Sewpersad: “Bij elke besmetting de waarheid tot op het bot achterhalen” – Parbode Sneak Peek
Je weet niet goed meer hoe, en soms nog minder waarom. Maar toch was je daar plots, helemaal alleen met die persoon die je altijd leuk hebt gevonden, of met die sexy collega die je partner vorig jaar uitnodigde op het jaarlijkse kerstdiner. In de opwinding van het moment denk je niet snel aan de waarschuwende stem van je leerkracht of je moeder. Je lichaam neemt het over, en je hoofd, met al zijn rationaliteit, laat je in de steek. Maar veilige seks bestaat niet. Veneroloog Karin Sewpersad over ziektes daar beneden.
We kennen het allemaal: ‘de gevolgen zijn voor morgen’ en ‘het zal wel niet met mij gebeuren’ zijn hierin gevaarlijk overtuigende argumenten. Je kan het vergeten tussen alle indrukken door of je kan de moeite nemen om te vragen naar de anticonceptiemiddelen van de ander. Je kan het tijdverspilling vinden of zij kan jokken over het antwoord, al dan niet met opzet. Vooralsnog ben je in deze situatie altijd met twee, het kan gewoon niet anders. Als beide partijen beslissen om voor de seks geen aandacht of energie te besteden aan anticonceptie, kan dat misschien wel lekker zijn. Voor een aantal minuten.Een derde van de patiënten die bij de Dermatologische Dienst in de wachtruimte zit, betreurt dat aantal minuten. Want enkele dagen, soms zelfs weken of maanden daarna, is de paniek toegeslaan. Hoe konden ze nu zo dom zijn geweest?Dokter Karin Sewpersad, de fiere dermatoloog-venereoloog op deze dienst, heeft meer dan genoeg ervaring in het omgaan met patiënten die in paniek zijn. Met een kloppend hart, trillende benen en vaak zwakke stem vragen ze dan om een uitstrijkje of bloedafname. Want een mogelijke zwangerschap is niet het enige gevolg van onveilige seks.De afdeling Veneorologie, gemakkelijk vertaald als ‘leer der geslachtsziekten’, is onderdeel van de Dienst Dermatologie, een uitvoerende instelling van het ministerie van Volksgezondheid. Het is daarbij ook de enige overheidsinstelling in ons land die omkijkt naar de ziektes daar beneden.Het is één verhaal om de hele dag met je vrienden grappen te maken over seks en vrouwen neuken, het is een heel ander verhaal wanneer je elke dag wordt geconfronteerd met de – vaak afschuwelijk uitziende – ziektes die seks met zich mee kan brengen. Dokter Sewpersad was in de eerste instantie niet helemaal weg van het idee om elke dag geslachtsziektes te staan behandelen voor een inkomen, maar koos de studie, omdat ze alle geheimen van de huid wilde ontdekken. Naarmate haar studie vorderde, begon ook haar interesse in de venereologie te groeien. “Ik vind het heel belangrijk om een goed contact te hebben en een vertrouwensband op te bouwen met mijn patiënten”, begint Sewpersad. En dat is in dit vakgebied noodzakelijk. Want een geslachtsziekte komt altijd van ergens, het is nooit zomaar uit de lucht komen vallen.
Waarheid achterhalen
“Bij elke besmetting proberen we de waarheid tot op het bot te achterhalen. Dat zorgt soms voor heel ongemakkelijke situaties, vooral wanneer het om een getrouwd koppel gaat, en de één plots een infectie heeft opgelopen”, getuigt Sewpersad van enkele ervaringen binnen de vertrouwde muren van haar kantoor. “Als wij de waarheid zelf niet kunnen achterhalen, is het de taak van de counselors om achter alle details aan te graven”, gaat de specialiste verder. Ook al is er sprake van overspel, de minnaar of minnares moet ook worden gecontact voor een testafname en eventuele behandeling, net als alle mensen waarmee zij op hun beurt het bed hebben gedeeld. En zo blijft de wachtkamer van de Dienst Dermatologie druk bezocht. Na de afname van bloed en/of een uitstrijkje van elke patiënt, gaat het afgenomen materiaal meteen naar het lab van de Dienst Dermatologie, waar ze onder de microscoop worden gelegd. Daarna volgt een grondig gesprek met alle betrokken partijen. De patiënt krijgt vaak op dezelfde dag nog te horen of hij of zij gonorroe of herpes heeft. Voor de uitslag van een hiv-, chlamydia-, of syfilistest duurt het bij de Dermatologische Dienst, aan de Tourtonnelaan 5, vaak een paar dagen voor de uitslag bekend is. Wel is het de plaats waar gratis op geslachtsziekten getest wordt. “Hiv heeft een heel andere lading, bij de bekendmaking van een positief resultaat, moet je mensen melden dat ze met de huidige stand van zaken ongeneeslijk zijn. Wanneer dat gebeurt, wordt deze persoon dan ook goed in de gaten gehouden door onze counselors”, vertelt Sewpersad.
Seksueel Overdraagbare Infectie
De term ‘seksueel overdraagbare aandoening’, vooral bekend als ‘soa’, is in de wereld van de geneeskunde ondertussen vervangen door ‘soi’, ofwel ‘seksueel overdraagbare infectie’. “Sommige geslachtsziektes, zoals chlamydia, zijn te genezen. Dan is de term ‘infectie’ meer van toepassing dan ‘aandoening’, aangezien veel mensen bij het woord ‘aandoening’ meteen de link leggen met een ongeneeslijke ziekte”, verduidelijkt de veneroloog. “Gonorroe, beter bekend als druiper, en chlamydia, zijn de twee meest voorkomende geslachtsziektes waarop patiënten positief testen in deze praktijk”, vertelt dokter Sewpersad, die zo’n twintig tot dertig patiënten per dag ontvangt. Ze denkt dat deze twee geslachtsziektes in heel Suriname de meeste slachtoffers maakt, maar echt zeker daarvan is ze niet. “Er is te veel onduidelijkheid over de gegevens. De huisarts behandelt de patiënt vaak zelf, zonder dit aan ons door te geven”, verklaart Sewpersad. Bij de meeste geslachtsziektes zijn huisartsen namelijk niet verplicht dit te rapporteren, maar bij hiv wél. Ook komt het vaak voor, vooral bij vrouwen, dat iemand een geslachtsziekte heeft, maar hier niets van merkt. “Een infectie aan de eileider voelt een vrouw nauwelijks of helemaal niet, waardoor ze dus ook geen bezoek aan de huisarts brengt”, merkt de specialiste op.
Het hele artikel is te lezen in het oktobernummer van Parbode.