Verbale aanranding en ongewenste aanraking strafbaar stellen – Parbode Sneak Peek
Een flinke duw, en hij was mét brommer verpletterd door het drukke verkeer van de Henck Arronstraat. Ik bedenk op tijd dat ik niet in een politiecel wil belanden, hou mij in, zoals het een dame betaamt. Ik onthoud zijn nummerplaat. Heeft aangifte voor aanranding zin? Liever naar huis om te baden, nog steeds voel ik de hand van die smeerlap op mijn dijbeen: ‘Je hebt een lekkere… daartussen’. Mijn dag is verpest. Morgen maar weer met de auto.
Tekst Welmoed Ventura
Het loopt tegenwoordig de spuigaten uit. Alle vrouwen tot tachtig jaar zijn er het slachtoffer van, ongeacht etniciteit, kledingstijl of beroep. In ons land, dat strijdt voor vrouwenemancipatie, krijgen dames op straat steeds vaker te maken met grovere verbale obsceniteiten, die steeds vaker gepaard gaan met ongewenste aanrakingen. Toch blijft aanranding een taboe-onderwerp. Een vrouw zal niet snel aankloppen bij de politie met de woorden ‘ik ben verbaal aangerand’. Maar op Facebook groeit het aantal posts van Surinaamse vrouwen die dit gedrag meer dan zat zijn.
Mag een man dan niets meer tegen een vrouw zeggen? Natuurlijk, flirten mag. Doch, het kenmerk van flirten is dat het samen gebeurt, met wederzijdse toestemming. Helaas is – eenzijdig – seksueel getint onbeschoft gedrag de laatste jaren op straat verworden tot norm. Het af en toe ‘netjes’ plagen van vroeger, is bezig te ontaarden. Zelfs als je met je man loopt, in de auto rijdt of in je nette kleren naar het werk wandelt of fietst.
Universitaire opleidingen worden in ons land voornamelijk bevolkt door vrouwelijke studenten, vrouwen bekleden hoge functies, er zijn vrouwenorganisaties, en toch is een vrouw op straat vogelvrij voor mannen zonder manieren. Tja, de vrouwenbeweging en politiek hebben ernstiger problemen op hun bord. Maar die problemen en het huidige straatgedrag zijn wel twee handen op één buik.
Intussen wordt de vrijheid van vrouwen steeds verder aangetast. Liever niet meer alleen een boodschap halen op de hoek, niet meer fietsen naar het werk om files de ontwijken, laat staan in een sportbroek een rondje hardlopen door je eigen buurt.
Het hele artikel lees je in de novembereditie van Parbode.