Vergeet de voedselschuur – Parbode Sneak Peek
Wil Suriname ooit van een gezonde economie kunnen spreken, moet het meer produceren. Volgens opeenvolgende regeringen ligt de oplossing op het land, want Suriname heeft veel en vruchtbare grond. Maar terwijl politici praten over meer productie, gooien steeds meer boeren en landbouwers de handdoek in de ring. Voor hen die doorgaan is opvolging niet verzekerd. Valt het tij nog te keren, en bovenal: hoe?
Door Zoë Deceuninck
Rawi en Anushka Narain behoren tot de weinige veeboeren die er nog in Saramacca zijn, en de enige in de omgeving Jarikaba/Uitkijk. Ze hebben in totaal 78 koeien, maar daarvan worden er maar achttien gemolken. Samen produceren zij zo’n tweehonderd liter melk per dag. De rest van de koeien loopt los in het weiland achterop. “Omdat we alles handmatig doen, kunnen we niet meer koeien in productie brengen”, zegt de 39-jarige Rawi. Elektriciteit is er niet in de stallen, een wateraansluiting evenmin (sommige koeien drinken tachtig liter water per dag). Rawi en Anushka doen alles zelf: melken, sjouwen, voeren, gras snijden, stallen schoonmaken, inkopen doen en zieke koeien behandelen. Ze hebben één arbeider die parttime helpt met het snijden van gras, maar het is elke dag de vraag of en hoe laat hij komt opdagen.
De agrarische sector in Suriname krijgt zware klappen. Steeds meer boeren en landbouwers gooien de handdoek in de ring. “Vooral mijn leeftijdsgenoten willen niets van landbouw horen”, zegt Monish Khedoe, een 22-jarige landbouwer in Wanica. Het afgelopen jaar zag hij zeker vijf leeftijdsgenoten de sector verlaten. “Ze gaan liever werken in een winkel in de stad, of hier en daar wat hosselen. Eentje werkt nu bij Kirpalani, iemand anders heeft een baan gevonden bij de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij”, zegt Khedoe. Ook kennissen van zijn vader leggen het bijltje erbij neer. “Ze vinden het niet winstgevend meer.”
Lees het hele artikel in het aprilnummer van Parbode, nu in de winkel
Wilt u informatie over het afsluiten van een (digitaal) abonnement?
Klik op www.parbode.com/abonneren