Versterking van de eerstelijnszorg in Suriname – Parbode Sneak Peek
Marianne de Jong heeft haar hart verpand aan Suriname. Meer specifiek: vanwege haar achtergrond zeker ook aan de eerstelijnsgezondheidszorg in het land. Met haar stichting Amigoal ontwikkelt ze projecten die bijdragen aan gezondheid en welzijn van de inwoners. Een bijscholingsplatform – in eerste instantie alleen voor huisartsen en doktersassistenten maar inmiddels veel breder – speelt hierin een belangrijke rol.
Tekst Frank van Wijck
Soms komen bij iemand alle werkervaringen ineens bij elkaar in een passie. Marianne de Jong is zo iemand. Hbo-v gedaan, daarna de IC-opleiding. Aan de slag in een ziekenhuis en al snel een managementfunctie. In diverse ziekenhuizen reorganisaties begeleid. Bedrijfskunde gestudeerd. Na werk bij McKesson en Capgemini een eigen adviesbureau gestart. Klussen gedaan op het gebied innovatie en eerstelijnsinformatiesystemen.
En toen was daar Suriname. Na op Aruba een opdracht te hebben gedaan, volgde in 2015 ook een aanbesteding van de huisartsen op Suriname. Die leidde niet tot een opdracht, maar wel tot een blijvende verbintenis met het land. Ze vertelt: “Ik kwam rond die tijd in contact met Henk Tjassing, die een welzijnsproject voor de lokale bevolking had opgezet, Danpaati River Lodge. Dat leerde me hoe groot de verschillen waren tussen de kansen die mijn eigen kinderen krijgen en de kansen die de kinderen daar geboden worden. Daarmee was de basis gelegd voor de stichting Amigoal.”
Lees het hele artikel in het aprilnummer van Parbode, nu in de winkel (in Suriname)
Voor informatie over het afsluiten van een (digitaal) abonnement, klik op www.parbode.com/abonneren