Vogelgids Sean Dilrosun: ‘Suriname komt vogelspotters tekort’ – Parbode Sneak Peek
Of het nu op de Fredberg, Voltzberg of Brownsberg is: buitenlandse toeristen komen graag naar ons land om vogels te spotten. Op dit moment kan Suriname het aantal vogeltouraanvragen zeker nog aan, maar we moeten ons er wel op voorbereiden dat er op den duur meer vogelgidsen nodig zijn, zegt Sean Dilrosun. “We willen meer vogeltours aanbieden, maar dan hebben we wel meer gidsen nodig.”
Door Coen van den Braber
Een serieus tekort aan vogelgidsen is er niet. Op dit moment zijn er drie vogelgidsen in het land. Maar dat moeten er straks wel meer zijn, meent Dilrosun. “Het zou mooi zijn als we straks vijftien vogelgidsen in Suriname hebben. Dat kan doordat gidsen zich gaan specialiseren in vogels of dat vogelspotters het leuk gaan vinden om te gidsen.”
De weg naar het worden van vogelgids kan dus op meerdere manieren bewandeld worden. Hoe deed Dilrosun dat? In 1992 begon Sean Dilrosun met zijn eerste baantje en direct ook het vak waar hij nooit meer vaarwel tegen zei: het gidsvak. “Mijn hele werkzame leven ben ik al gids. In 1999 begon ik pas met de specialisatie vogels. Vanaf dat keerpunt ben ik ook gidsentrainer geworden en leid ik dus andere (toekomstige) gidsen op.”
Een van de meest interessante dingen van het vak vindt Dilrosun dat hij iedere dag bijleert. En dan vooral als zijn gasten het ook daadwerkelijk beter dan hijzelf weten. “Vaak genoeg heb ik mensen die wat betweterig doen, maar soms zitten er ook echt mensen tussen die veel meer over een bepaalde vogel(soort) weten dan ik. Dat is een van de leukste dingen. Ik raak namelijk geïnspireerd door mensen die meer weten.”
Prettige associaties
“Luister naar vogels, probeer te begrijpen wat ze tegen elkaar zeggen. Luister, kijk en geniet van de vogels. Vaak roept een gezang prettige associaties op. Ik hoor een vogel vaak eerder dan dat ik hem gezien heb. Daarna is het soms wel goed zoeken, zodat ik ze ook aan mijn gasten kan laten zien.”
Er zijn mensen die het liefst zoveel mogelijk vogels spotten en mensen die op zoek gaan naar een specifieke vogel. Zo reisde de Nederlander Arjan Dwarshuis in 2016 een jaar lang door veertig landen om zoveel mogelijk vogels te spotten. En met succes. Hij noteerde er meer dan 6800, een wereldrecord. “Geweldig is dat toch? Zo extreem ben ik ook weer niet in deze sport, maar het is wel fantastisch”, zegt Dilrosun. Hij benadrukt dat hij als vogelgids in Suriname vooral heeft ingezet op een specialiteit: het vinden van vogels die alleen in deze regio te vinden zijn. “Ik wil hier in het land de vogels waarvoor spotters naar Suriname komen, het beste kennen. Pas dan heb ik vogelspotters wat extra’s te bieden.”
Er staan 750 vogels op de lijst in Suriname. Zoveel zijn er hier te vinden. Met wel de opmerking erbij dat bepaalde soorten ooit in Suriname zijn gezien, daardoor op de lijst zijn gezet, maar inmiddels niet meer in ons land te vinden zijn. “Dat zijn dan de immigrantenvogels of bijvoorbeeld dwaalgasten.” Een echte vogelkenner komt naar Suriname toe om een stuk of vijftig vogels te spotten die alleen in het Guyanaschild te vinden zijn. “Dat zijn de speciale uit deze omgeving. De normale vogels zie je overal al, dus moet je hier naartoe om andere bijzondere soorten te spotten.”
Het hele artikel is te lezen in het augustusnummer van Parbode.