Voorwoord: Terreur op gifstuwmeer
Ongetwijfeld de meest ingrijpende ecologische transformatie in de geschiedenis van Suriname voltrok zich in de jaren 60 toen, als gevolg van de aanleg van de Afobakastuwdam, 1560 vierkante kilometer land onder water werd gezet. Vanwege dit ecologisch zeer onverantwoorde Brokopondo waterkrachtproject, werd per Surinamer 43.000 kubieke meter water ingedamd, hetgeen op afstand ’s werelds hoogste damcapaciteit per hoofd van de bevolking is.
Daartegenover staat wel dat we al zes decennia dankbaar de vruchten plukken van relatief goedkope ‘groene’ hydrostroom. Per vierkante kilometer Van Blommesteinmeer wordt echter slechts 0,12 megawatt energie opgewekt; met een Brokopondowaterkrachtcentrale opwekkingsvermogen van 189 megawatt, het slechtste hydro-rendement na Balbina (Brazilië).
Anno 2023 is het Brokopondostuwmeer alleen maar een nog grotere ecologische tijdbom geworden. Terwijl onze autoriteiten vanaf een afstand met gekruiste armen toekijken of zelfs actief meedoen, wordt er volop gewroet door zwaar vervuilende goudbaggervaartuigen. Tupatdrai zitten deze zogeheten skalians te spitten nabij hulpdammen, met gevaar voor verzwakkingen in het Brokopondoreservoir en rampzalige gevolgen voor de integriteit van de Afobakastuwdam. Dat bij een dambreuk stroomafwaarts gelegen (stedelijke) gebieden meters onder water kunnen komen te liggen, zal deze milieuterroristen en hun regering een grote worst wezen. Sterker nog, recentelijk werd aan een ondernemer doodleuk toestemming verleend voor het opzetten van een pompstation vlakbij de Afobakastuwdam.
De reactie van Chan/Bravo cum suis op klachten over bijvoorbeeld skalians en het lozen van kwik en cyanide in het stuwmeer is vooral veel ontkennen, activisten uitschakelen en de deur verder wagenwijd openzetten voor nog meer natuurvernietigers. Maar ja, deze milieu- en cultuurbarbaren van regering Chan/Bravo prefereren een situatie waarbij bevriende misdadigers door middel van onherstelbare milieuvernietiging tijdelijke rijkdom vergaren, boven een situatie waarbij onze natuur intact wordt gehouden.