Vrouwentaxi loopt op rolletjes
Om te bewijzen dat vrouwen ook mannenberoepen kunnen
uitoefenen, startte Muriel van Hetten (41) vorig jaar het
eerste damestaxibedrijf van Paramaribo op. De bikkelharde ladies, gekleed in rood, met hun glimmend gepoetste wagens, draaien zelfs voor meerdaagse tours en verhuizingen hun hand niet om. Klantvriendelijkheid staat voorop, maar haal geen onbeschofte fatu’s uit want: “We maken je zwart met tori praten”, aldus de oprichtster.
“Veel mensen waarschuwden mij toen ik hen vertelde dat ik een vrouwentaxibedrijf wilde opzetten”, vertelt Muriel van Hetten, oprichtster van Unique Guys & Girls Taxi Service aan de Bonistraat op Geyersvlijt. “Ze dachten dat het veel te gevaarlijk was voor een vrouw om rond te rijden met de mannen van tegenwoordig. Ik heb inderdaad wel eens mannen in mijn wagen gehad die meer wilden dan alleen een taxiritje, maar er is nog nooit iets vervelends gebeurd. We zijn allemaal flinke vrouwen, dus we kunnen die mannen wel aan, hoor.”
TEKST en BEELD: Fleur Venhuizen
Goedgebekt
De vrouwen die Van Hetten in dienst neemt, moeten goedgebekt zijn, en daarnaast nóg aan een aantal criteria voldoen. “Mijn dames moeten een geldig rijbewijs hebben, een doktersverklaring en een bewijs van goed gedrag. Verder is een goede taxichauffeur altijd alert, want het verkeer is onvoorspelbaar. Er kan bijvoorbeeld opeens een kind oversteken. Daarnaast moet je de wegen en buurten goed kennen en je moet weten wanneer en waar er files zijn en hoe je deze kunt ontwijken. Zo komt de klant veilig en snel op de plaats van bestemming. Maar het is niet erg als een nieuwe werkneemster in het begin nog niet alle straten uit haar hoofd weet, hoor, of nog niet zo’n vlotte babbel heeft als ik. Door veel te vragen en borden te lezen, kom je overal waar je moet gaan en de nieuwelingen worden vanzelf mondig als ze een voorbeeld nemen aan mij.”
Het werken met alleen maar vrouwen heeft ook nadelen volgens de oprichtster: “Al mijn dames werken ’s ochtends voor de overheid en moeten daarnaast ook nog hun gezinnen draaiende houden. De vermoeidheid slaat, door hun drukke leven, regelmatig toe waardoor werkneemsters vrij nemen en ik dus krachten tekort kom. Gelukkig kan mijn zoon bij zijn oma terecht, waardoor ik mijn werk en gezinsleven goed kan combineren. Maar om het allemaal vol te kunnen houden, moet ik echt af en toe een vrije dag inplannen. Mannen zijn wat dat betreft flexibeler. Zij zullen ook sneller ’s nachts rijden, terwijl vrouwen dan nog wel eens angstig zijn om de weg op te gaan. Om mijn bedrijf draaiende te houden, ben ik van plan om toch ook mannen in dienst te nemen. Wat de vrouwen niet kunnen, vangen de heren dan op. Uiteraard kunnen klanten het altijd aangeven, wanneer zij liever door een vrouw gereden willen worden.”
Slakkentempo
Wie denkt dat een vrouw achter het stuur een slakkentempo inhoudt, heeft het mis, want Van Hetten heeft een hekel aan weggebruikers die niet stevig doorrijden. “Je hoeft niet snel te zijn, maar je moet wel flink rijden en geen verkeersopstoppingen veroorzaken. Sommige oudjes rijden zo traag dat ze een gevaar op de weg zijn. Eigenlijk zou de politie hun rijbewijzen af moeten pakken. Ook mensen die telefoneren tijdens het rijden, zijn erg hinderlijk. Door hun onoplettendheid houden ze het verkeer op. Meestal toeter ik dan heel hard waardoor ze schrikken en snel optrekken.”
Van Hetten heeft in korte tijd een vaste klantenkring opgebouwd, die zonder haar niet meer de weg op gaan. Zo ook haar 28-jarige naamgenoot Muriel Mohindre die zich zonder Van Hetten achter het stuur een stuk minder veilig voelt. “Als Muriel mij niet meteen kan ophalen, dan wacht ik net zolang totdat ze wel kan. Ik steun liever een vrouwelijke dan een mannelijke taxichauffeur, een vrouw heeft immers vaak een gezin draaiende te houden. Verder rijdt Muriel echt veel beter dan elke man.”
Dat vindt Ingrid Marengo (43) ook: “Ik voel me een stuk veiliger met een vrouwelijke taxichauffeur, want je weet het gewoon nooit met de mannen van tegenwoordig. Mannen racen ook altijd zo hard over de weg om stoer te doen, vrouwen doen het rustiger aan. Een taxi voor en vooral dóór vrouwen is een topinitiatief, dat vind je niet overal. Veel vrouwen hier zijn lui en houden hun hand op voor een stuiver van hun werkende mannetjes. Kom zeg, is dat nou de moderne tijd? Het ontbreekt vrouwen aan lef om iets van hun leven te maken, dus door initiatiefrijke vrouwen als Muriel van Hetten te steunen, hoop ik dat meer Surinaamse vrouwen gestimuleerd worden en de spirit krijgen om ook zelfstandig te gaan ondernemen.”
Push
Toch heeft Van Hetten het niet makkelijk gehad met het oprichten van de vrouwentaxi en nog steeds heeft ze het moeilijk om haar bedrijf draaiende te houden. “Ik heb van de Surinaamse vrouwenorganisaties veel minder steun gekregen dan ik dacht dat ik zou krijgen. Als ik meer die push had gehad, dan was ik nu groter geweest. Ze vonden het allemaal een goed initiatief, maar wel riskant. Alsof we het zonder mannen niet aankunnen! We zijn toch geëmancipeerd?!”
Geëmancipeerd is Muriel van Hetten zeker, de meeste autopechproblemen verhelpt zij zelf. “Als een van mijn dames met pech langs de weg staat of een ongeluk heeft gehad, dan bellen ze en kom ik naar ze toe. Tot nu toe zijn de ongevallen nog nooit onze schuld geweest. Wij vrouwen rijden nou eenmaal voorzichtiger in het verkeer dan mannen. Ik hou van mijn auto, van mijzelf en van mijn klanten die veilig op hun plaats van bestemming moeten komen.”
TEKST en BEELD: Fleur Venhuizen