Waar zijn de vrouwen?
Het is 30 april. Mijn ochtendblad staat vol met felicitaties in verband met Arbeidersdag op 1 mei. En wat blijkt? Wrokoman Dey is vooral een aangelegenheid van mannen.
Bij supermarkt Tulip werken kennelijk alleen mannen. De man op de foto lacht. Hij rust, achterover liggend in een boot. Naast hem liggen een gele helm, een hamer, een zaag en een vijl. Met die gereedschappen gaat de man vandaag niets doen, zoveel maakt hij ons wel duidelijk. Iamgold dan? Daar werken ook alleen mannen. Die mannen dragen helmen en handschoenen. De man op de foto is nog op zijn werkplek, vermoedelijk in de goudvelden. Hij kijkt in de verte, zijn hand aan zijn gehelmde hoofd. Kuldipsingh doet het anders. Ook bij deze firma werken uiteraard alleen mannen. De man in kwestie heeft zich ge-nesteld in een ligstoel aan de oever van de rivier. We zien zijn gezicht niet, maar aan zijn houding te beoordelen, is hij niet van plan uit die ligstoel te komen.
Bij Self Reliance zien we een man in een hangmat, een been binnen, een been buiten. Naast hem een vogelkooitje met een twa twa of een picolet. Bij de DSB werken twee mannen in de buitenlucht. Ze dragen witte helmen en veiligheidsvesten. De bank zelf zal weten waarom ze die bescherming nodig hebben. De medewerker van Telesur leest in zijn ligstoel. Laptop en cell buiten bereik of uitgeschakeld.
Subisco is voorzichtig: we zien twee silhouetten van personen met een map in de hand. De ene persoon wijst naar boven, de ander kijkt in die aangewezen richting. Het zouden twee mannen kunnen zijn, twee vrouwen, of een ge-mengd gezelschap. Hoe het staat met de medewerkers van Subema kunnen we aan de hand van de foto ook niet met zekerheid zeggen. We zien een forse gehandschoende hand die bezig is met het plamuren van een wand, maar een vrouw kan ook een stevige hand heb-ben waarmee ze plamuurt. Nietwaar?
De Cirkel-group, UCC en Parbobier zijn eveneens twijfelgevallen. Bij de Cirkel-group zien we twee stevige werkschoenen met veters, zonder mens erin. Bij Parbobier zien we een gele helm, twee stevige werkschoenen, ook weer leeg, en een flinke fles bier, vol. UCC presenteert ons een variatie aan gereedschappen, liggend op een houten ondergrond. Die schoenen zouden ook van een vrouw kunnen zijn die haar ge-reedschappen even op een tafel heeft gelegd om een dyogo te drinken. Vrouwen gebruiken ook gereedschappen en vrouwen drinken tenslotte ook bier. Nietwaar?
Bij Godo en Fatum zijn ze voorzichtig; zij laten zich niet uit over hun medewerkers. Godo toont een honingraat, omringd door bijen, in een ligstoel. Dat kan natuurlijk ook. Fatum verrast ons met een neutraal vergezicht, vermoedelijk van onze hoofdstad. De Hakrinbank, Digicel en Telesur geven ons een suggestie mee over de besteding van deze Dag van de Arbeid. De advertentie van de Hakrinbank laat een man zien die voetbalt met een kleine jongen. Vader en zoon? Eindelijk tijd voor een sportief dagje? Jammer dat meisjes niet voetballen. Nietwaar?
Digicel toont ons een foto van een man op de fiets, een vrouw ook op de fiets en een kind eveneens op een fiets. De volwassenen dragen een blauwe helm, het kind een gekleurde helm. Een gelukkig gezinnetje? Tussen haakjes, waar kun je zo gezellig en onbezorgd fietsen in ons land? Alleen bij Kersten zien we duidelijk dat er vrouwen en mannen werken. Op de foto’s in een kader staan duidelijk vier mannen en vier vrouwen. Ze lachen, ze lijken hun werk leuk te vinden. Vrouwen: solliciteer bij Kersten, daar kun je terecht!