Wat gebeurt er met ons geld?
In november 2012 staat De Nationale Assemblee op haar achterste poten wanneer het Kabinet van de President een aanvullende begroting indient van maar liefst 81,5 miljoen srd. Het Kabinet heeft een schuld uitstaan van 23 miljoen srd, terwijl het volgens de oorspronkelijke begroting 37 miljoen srd tot zijn beschikking had.
Vicepresident Ameerali belooft in een later stadium uitgebreid uitleg te geven aan het parlement. Maar zodra de wet is goedgekeurd, kraait er geen haan meer naar. De beloofde uitleg zal nooit meer komen.
Een dergelijke confrontatie wil het kabinet niet nog een keer aangaan, is af te leiden uit de begroting over 2013. Beschikte het ministerie van Binnenlandse Zaken (waaronder het Kabinet van de President valt), in 2012 nog over een totaalbudget van 337 miljoen, een jaar later mocht het ministerie in één klap 803 miljoen srd uitgeven; meer dan tweemaal zoveel. Zonder duidelijke redenen om aan te nemen dat de inkomsten van de overheid navenant zouden toenemen. En ondanks het precedent, stelde niemand in DNA daarover vragen.
Ook het patroon over de lange termijn is zorgwekkend. Tussen 2010 en 2014 is het totaalbudget van de regering verdubbeld; dat van het ministerie van Binnenlandse Zaken is in die periode bijna vierenhalf keer zo groot geworden. Opmerkelijk, want het ministerie van Binnenlandse Zaken is geen investerend ministerie, zoals van Openbare Werken of Financiën gezegd kan worden. BiZa is consumptief: het kent geen inkomsten of direct economisch rendement. Het is het ministerie van het politieke apparaat; hieronder vallen van oudsher het de kabinetten van de president en vice-president, de Raad van Ministers, De Nationale Assemblee, het Centraal Bureau voor Burgerzaken, maar ook de veiligheids- en voorlichtingsdiensten.
Hoe kan het dat een ministerie in één jaar tijd bijna een half miljard srd meer te besteden krijgt? Het enorme bedrag is grofweg terug te leiden naar drie grote nieuwe begrotingsposten: ‘Nationale veiligheid’, ‘Institutionele versterking van het Kabinet van de President’ en ‘Welvaartsbevordering’. Het loont de moeite om die tegen het licht te houden.
Meer weten? Lees deze spraakmakende analyse, met een reactie van hoogleraar Anthony Caram, in het aprilnummer van Parbode. Nu in de winkel. Mis het niet!