Wat heeft Carifesta opgeleverd?
Wat bracht Carifesta voor Suriname?
‘Het gaat veel dieper dan cijfers’
Carifesta, hét festival van 2013 waar maandenlang naar werd uitgekeken. Vooral de regering was er vol van: dit zou Suriname op de kaart zetten in het Caribisch gebied en veel toeristen trekken. Zijn al deze grootse verwachtingen uitgekomen?
Het mocht een lieve duit kosten, want die kosten zouden in tienvoud worden terugverdiend, garandeerde Ivan Graanoogst, voorzitter van het Host Country Management Committee (HCMC). Of dat doel is behaald, is onduidelijk want geen enkele instantie beschikt over cijfers. Carifesta zelf niet, het ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT) niet en ook Stichting Toerisme Suriname (STS) niet. Het is wel duidelijk dat bij het ter perse gaan van deze editie tal van medewerkers niet zijn betaald. Parbode ontving hierover veel signalen, onder andere van Karin Lachmising. Zij heeft zich wekenlang ingezet voor het festival maar moet nog steeds betaald krijgen. Ze kreeg een brief thuisgestuurd: ‘Het spijt ons u te moeten mededelen dat we u nog niet kunnen uitbetalen. U kunt er zeker van zijn dat we gaan betalen, in de toekomst, maar we hebben ons budget overschreden en daarom moet het Parlement ons toestemming geven. Het hangt dus af van de ministers.’
Aardige brief
Lachmising, die inmiddels wel het grootste deel van haar vergoeding heeft ontvangen: “Het meest teleurstellende is dat het wordt gebracht alsof het de normaalste gang van zaken is. Je krijgt niet betaald voor je moeite en werk. Maar ach, je kan wachten. We weten niet hoe lang, maar ach, we hebben je een aardige brief gestuurd om je te informeren en we zijn er open en duidelijk over. Dus wat valt er te klagen?” Stanley Sidoel, directeur Cultuur van het ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling, vertelt dat de begroting van Carifesta XI achttien miljoen srd was, maar eigenlijk al was overschreden voordat iedereen betaald kon worden. Dit komt volgens Sidoel vanwege de uitbreiding van Carifesta. “We hebben groots uitgepakt. Ik geloof dat we veertig procent over het budget heen zitten, maar dat weet ik niet zeker.” De cijfers werden begin november verzameld en dat zou zeker nog een paar weken in beslag nemen. “De regering gaat over de financiën. Dus daar moeten wij nu op wachten”, zegt Sidoel. Hij zegt stellig dat alle medewerkers wèl zijn betaald, alleen de mensen die bijvoorbeeld licht of geluid leverden, hebben hun geld nog niet binnen. “Dat is lastig, maar niet meer dan dat. Het is geen ramp.” De verwachtingen op voorhand waren dat het festival voor positieve economisch effecten zou zorgen. De organisatie verwachtte dat vooral de horeca en hotels flink zouden profiteren. Is dat ook gebeurd? Gerrold Vismale, manager Toeristische Statistieken bij Stichting Toerisme Suriname, zegt binnenkort over cijfers te beschikken, maar is optimistisch. “Er was zeker een toename van bezoekers ten opzichte van voorgaande maanden.”
Verder lezen? Koop dan de decembereditie van Parbode. Nog tot eind van december 2013 in de winkel, daarna alleen nog te verkrijgen via de redactie.