Waterkant Amsterdam
Het is het dringen geblazen aan de Nassaukade in hartje Amsterdam. Achter een drukke benzinepomp, naast een busparkeerplaats waar de stadsbussen af en aan rijden, vlakbij een taxistandplaats en onder een kolossale witgrijze parkeergarage, heeft tout Amsterdam zich verzameld. Ook stadszender AT5 is aanwezig. Zij zenden die zomeravond een item uit dat ‘Paramaribo aan de Nassaukade’ heet. Daar wordt namelijk een horecazaak geopend die de naam draagt van de bekendste en oudste straat van Paramaribo: de Waterkant. Brian Fernandes is de eigenaar en de man die tot het plan kwam om in het koude Nederland een zaak te beginnen die de warme en tropische ziel van de Waterkant in Paramaribo moet uitstralen.
Die donderdag is de zogenaamde Opo Oso, het moment dat Waterkant Amsterdam voor het eerst haar deuren opent en Amsterdam mag snuffelen aan deze nieuwe Surinaamse attractie. De overeenkomsten tussen de Waterkant Paramaribo en Waterkant Amsterdam zijn makkelijk aan te wijzen. Zo schijnt deze middag de zon volop – bijna een unicum in een Hollandse zomer die zich weer eens liet kenmerken door regen, wind en grijze wolken – en het Parbo-bier vloeit rijkelijk, zowel vanuit de djogo als uit een mini-djogo. Daar komt bij dat Waterkant Amsterdam net als zijn grote broer aan het water ligt en vanuit de speakers urban muziek te horen is. Ook is er voor de gelegenheid een schaafijskar van de Dappermarkt opgetrommeld.
Maar daar blijft het wel zo’n beetje bij. Omdat de meeste lezers van Parbode die middag waarschijnlijk niet aanwezig waren bij de opening, is het misschien raadzaam om het item van AT5 op internet op te zoeken. Mocht dat te veel gedoe zijn, ga dan even naar de Facebookpagina van Waterkant Amsterdam en sla de foto’s van die middag erop na. Of van een willekeurige andere dag, dat mag ook. U zult waarschijnlijk al snel zien wat het grote manco is van de Waterkant Amsterdam: er komen vrijwel geen Surinamers. Het publiek is lelieblank. Deze nieuwe zaak trekt jonge en hippe mensen aan, met hoedjes en petjes, hipsters genoemd, maar de Surinaamse gemeenschap heeft Waterkant een paar maanden na de opening nog niet en masse gevonden.
Lees verder in het novembernummer van Parbode.