Wateroverlast is het nieuwe normaal – Parbode Sneak Peek
‘Niet normaal’. Zo werden de hevige regenbuien in mei omschreven op sociale media. Gebieden die voorheen nooit onderliepen, stonden dit jaar in een mum van tijd onder water, zowel in Zuid-Suriname als in het kustgebied. In de droge tijd lijken we de regentijd al snel vergeten, maar de regens van begin dit jaar zijn slechts een voorproefje op wat nog zal komen. Suriname moet zich voorbereiden, en heeft daarvoor een plan.
Tekst Zoë Deceuninck
Begin maart kwamen verschillende dorpen in Brokopondo onder water te liggen vanwege het overtollige water dat vanuit het stuwmeer wordt afgevoerd. Ruim twee maanden later stonden de huizen van 12.000 mensen in circa 35 dorpen in Suriname blank, meldde het Nationaal Coördinatie Centrum voor Rampenbeheersing (NCCR).
Vanaf het bestaan van de stuwdam is het voor het eerst dat alle vijf spuikleppen tegelijk zijn opengesteld. Dat was noodzakelijk: te veel water in het stuwmeer laten zou een dambreuk kunnen veroorzaken en moest dus koste wat kost vermeden worden. De dorpen aan de benedenloop van het Brokopondostuwmeer betalen de prijs.
Of de overstromingen als gevolg van het spuien vermeden konden worden als Staatsolie, de eigenaar van de stuwdam, eerder was begonnen met spuien moet een deskundig onderzoek uitwijzen. Waar iedereen het wel over eens is, is dat de hoge waterstand in het stuwmeer een gevolg is van de hevige regenbuien in wat normaal de kleine droge tijd moest zijn.
Lees dit artikel verder in het augustusnummer van Parbode, nu in de winkels te koop
Wilt u informatie over het afsluiten van een (digitaal) abonnement?
Klik op www.parbode.com/abonneren