Wel of geen Nicaraguakanaal?
Nicaragua en China hebben de handen ineengeslagen. Als het goed is, begint onder leiding van telecommagnaat Wang Jing het Chinese bedrijf HKND deze maand met de aanleg van een interoceanisch kanaal in het Midden- Amerikaanse land. President Daniel Ortega meent met dit alternatief voor een ‘tweede Panamakanaal’ de economie en werkgelegenheid een boost te geven. Tegenstanders maken zich echter zorgen over het milieu en de soevereiniteit van het land.
Het Chinese bedrijf Hong Kong Nicaragua Canal Development Investment Group (HKND), onder leiding van tycoon en telefoonmagnaat Wang Jing, verwierf in juni vorig jaar het recht om een inter-oceanisch kanaal in Nicaragua aan te leggen. President Daniel Ortega, leider van de linkse Sandinistische partij FSLN, presenteert de plannen als een uitgelezen kans op economische groei en werkgelegenheid. Maar tegenstanders vrezen desastreuze gevolgen voor het milieu. Ook trekken ze de winstgevendheid van het kanaal in twijfel. De Nicaraguaanse journalist Carlos Chamorro, verbonden aan het televisieprogramma Esta Semana (Deze Week), is bezorgd over de soevereiniteit van zijn land. De vraag rijst of de Chinezen vooral politiekstrategisch bezig zijn om met het kanaal voet aan de grond te krijgen in wat traditioneel ‘de achtertuin van de Verenigde Staten’ wordt genoemd.
Volgens Chamorro blinkt het voorgenomen megaproject uit in vage uitspraken en ontbreekt iedere transparantie. Zo is het onduidelijk of er naast het bedrijf van Jing ook andere internationale investeerders bij betrokken zijn. Want het maakt een groot verschil of het gaat om een project waarvan meerdere buitenlandse investeerders deel uitmaken, of dat het gaat om een exclusief Chinees project. “Zeker voor de inheemse bevolking, maar geeft toe dat er geen formeel overleg heeft plaatsgevonden. Inheemse gemeenschappen hebben beroep aangetekend bij het Inter-Amerikaanse Hof van Mensenrechten op grond van schending van de Nicaraguaanse wet. Ze stellen dat ze worden gedwongen te verhuizen met slechts weinig steun van de overheid.
Verder lezen? Koop dan nu de Parbode. Nog tot eind deze maand in de winkel en daarna verkrijgbaar via de redactie.