Wendell Asadang: ‘Setbacks zie ik als leermomenten’ – Parbode Sneak Peek
Het is altijd zijn droom geweest om ‘zijn’ district Brokopondo op het hoogste niveau te vertegenwoordigen. Wendell Asadang (44), parlementariër namens de Nationale Democratische Partij, maakt gretig gebruik van zijn positie om het beste eruit te halen voor zijn gebied.
Lekker ontspannen en breed glimlachend begint Asadang aan het vraaggesprek. “Je stapt de politiek binnen om dingen gedaan te krijgen voor de mensen die geloof in jou hebben en jou daar hebben geplaatst. Dus ga je met de regering kijken naar oplossingen voor problemen die er zijn.” Hij beaamt dat de regering het financieel plaatje nu niet mee heeft. Maar het hoeft ook niet in één keer, vindt hij. Asadang denkt dat gebrek aan affiniteit met het gebied meespeelt als problemen in Brokopondo maar niet worden opgelost. Toch zijn er positieve ontwikkelingen: “De bussen die de schoolkinderen vervoeren komen zelf uit het district; wat de watervoorziening betreft hebben we nu een bron op Klaaskreek; de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij heeft daar alles onder controle en in het centrum zijn ze nu bezig. Ook werken we eraan om de wegen zelf aan te pakken, maar we zijn er nog niet uit hoe precies.”
Niet alles hoeft vanuit Paramaribo te komen, zegt Asadang. “Door mensen van het district te betrekken bij de ontwikkeling, heb je straks bedrijven in het district en blijft de kennis daar.” Onderwijs is hierbij cruciaal. Hij pleit ervoor het roer om te gooien op de scholen in Brokopondo. “Voor mij is onderwijs nummer één, omdat het de ontwikkeling draagt. Je hebt mensen die nooit naar school zijn geweest, en toch heel knap zijn. We hoeven niet allemaal naar de universiteit, technisch onderwijs is ook heel belangrijk. Voor ontwikkeling heb je meer nodig dan economen”, merkt de NDP’er op. Als voorbeeld geeft hij het in de jaren zestig aangelegde Brokopondostuwmeer. Al die jaren had er in het district een Natin of technische school moeten staan om de districtsbewoners technisch op te leiden. “IAMGOLD is ook in het district; wat doet het bedrijf; wat voor technisch kader is er nodig om dat ding te runnen. We zien steeds dat de mensen die de zaken opereren uit andere gebieden komen. Marrons zijn geen domme mensen. Ze hebben begeleiding, scholing en vorming nodig om andere bezigheden te vinden. Sinds Suriname bestaat, kijkt men met een smalle blik naar het binnenland. We moeten een helikopterview hebben en iedereen bij die ontwikkeling betrekken.”
Van Tapoeripa naar Paramaribo
Asadang is getrouwd en vader van twee dochters, over wie hij niet uitgesproken raakt. Met een smile vertelt hij hoe zijn meisjes aan hem hangen wanneer hij thuis is. De politicus komt uit Tapoeripa, een transmigratiedorp dat gesticht is bij de aanleg van het Brokopondostuwmeer. “Mijn ouders komen vanachter het stuwmeer. Mijn vader en moeder hebben negen kinderen waarvan ik de vierde ben, daarnaast heeft mijn vader nog vier andere kinderen, dus ik kom uit een gezin van dertien kinderen.” Asadang vervolgt enthousiast over de dorpen en de familiebanden die ver daarbuiten strekken. Hij spreekt zijn waardering uit over zijn oudste zus, die is komen te ontvallen in 2006. “Zij is de basis dat ik vandaag hier ben. Na mijn lagere school heeft zij mij opgevangen in de stad”, aldus Asadang, die in Paramaribo afstudeerde als econoom.
Overstap BEP-NDP
Voor Asadang is het altijd een droom geweest om de politiek in te stappen. Op school kreeg hij les van Bill Pryor, de medeoprichter van de Broederschap en Eenheid in de Politiek (BEP). “Iemand waarvan ik genoot was Frank Playfair, en wat hij deed met Jagernath Lachmon in De Nationale Assemblée. Zo is de drang bij mij ontstaan. Ik dacht altijd: eens zal ik mijn land en district op dit niveau vertegenwoordigen.”Hij is duidelijk in zijn nopjes met de verwezenlijking van zijn jeugddroom. Nadat hij was toegetreden tot de BEP, werkte Asadang voor de partij in het veld. “Toen het erop aankwam bij de kandidaatstelling koos de partijleiding voor Ronny Asabina. Ik heb toen dat ding gelaten voor wat het is en ik ben me gaan focussen op mijn studie en werk. Het is uiteindelijk de natuur die bepaalt waar jij naar toe gaat. Ik ben benaderd om bij de Nationale Democratische Partij (NDP) te gaan. De BEP was niet wat het wezen moet en je weet niet waarom zaken zo zijn gegaan”, zegt Asadang over zijn keuze voor de NDP. Bij de verkiezingen van 2015 haalde de paarse partij twee zetels in Brokopondo en werden Frederik Finisie en Sergio Akiemboto gekozen. Akiemboto koos ervoor directeur te blijven van Grassalco en Asadang kwam door middel van opschuiving DNA binnen.
Lees het hele artikel in de mei-editie van Parbode.