Werk aan de winkel voor landbouwcoöperatie Kwatta – Parbode Sneak Peek
De landbouwcoöperatie Kwatta heeft een turbulente periode achter de rug. Eind januari droeg Wim Bajnath na elf jaar de voorzittershamer over aan Ganeshkoemar Kandhai. Voor de voormalige minister de taak om met ontevreden leden om de tafel te zitten en eenieder op één lijn te krijgen.
De landbouwcoöperatie Kwatta is de oudste nog bestaande coöperatie. De organisatie is op initiatief van de toenmalige ressortleider van LVV, Jan Mark, opgericht. “Zestig jaar terug werd meer met primitieve dingen gewerkt zoals koeienmest. Mark zei ‘We gaan wat meststoffen importeren’. De boeren hebben toen wat geld bijeen gebracht en de eerste zakken ureum werden geïmporteerd”, vertelt scheidend coöperatievoorzitter Wim Bajnath.
“Naarmate de coöperatie groeide, sloten steeds meer boeren zich aan. In de afgelopen jaren zijn tal van agrarische projecten uitgevoerd. De coöperatie heeft haar eigen nursery en winkel aan de Kwattaweg, waarmee wat geld in het laatje komt. Bij de oprichting telde de organisatie maar achttien boeren, maar het ledenbestand is door de jaren heen gegroeid tot ruim driehonderd. De organisatie heeft een goede infrastructuur. Er is door de jaren heen een behoorlijke reserve opgebouwd en de kredietwaardigheid is goed.”
Toen Bajnath in 2008 voorzitter werd, was hij al tien jaar lid van de boerenorganisatie. In 2000 constateerde hij dat de organisatie potentie had om sneller te groeien. Bij elke algemene ledenvergadering bleef Bajnath hameren op de mogelijkheden die de organisatie had. Het ging echter langzamerhand bergafwaarts met de coöperatie. “In 2002 was het zo erg dat een groep zei ‘We gaan een verkiezing houden’. Ik werd toen benaderd om de verkiezingslijst te trekken. Persoonlijk had ik niet veel belangstelling ervoor. Uiteindelijk besloot ik de uitdaging aan te gaan, natuurlijk zonder geloof dat ik zou winnen. Ik verloor de strijd ook.”
Na vijf jaren stond er weer een groep op die een bestuur vormde met Bajnath als voorzitter. Deze keer was het raak, het zittend bestuur werd naar huis gestuurd. De overwinning gaf hoop, maar de taak die op de schouders van het nieuwe bestuur rustte was geen makkelijke. De coöperatie moest een herstart maken en onder meer moesten verstoorde relaties hersteld worden. In datzelfde jaar herdacht de organisatie haar 50-jarig jubileum. In het eerste zittingsjaar van het bestuur begon de organisatie uit de rode cijfers te komen. Het jaar daarop was alles weer op rails. Na het eerste zittingstermijn wilde Bajnath het voor gezien houden, maar de leden lieten hem niet gaan. Uiteindelijk bleef hij tot januari 2019 voorzitter. “Het is mooi geweest. Er is een sterk fundament gelegd”, benadrukt Bajnath.
Barrières
Bajnath merkt op dat stap voor stap modernisering heeft plaatsgevonden in de agrarische sector. Hoewel men nu niet meer zo zwaar hoeft te werken, toont de jeugd echter weinig belangstelling voor de landbouw. Bajnath denkt dat dit komt doordat er geen zekerheid is. Er is geen grond of geld voor zij die belangstelling hebben. Daarnaast speelt afzet en een tekort aan arbeiders een rol. Mensen willen de zekerheid hebben dat ze hun producten kwijt kunnen wanneer ze deze hebben geoogst. Het verbaast hem niet dat er vergrijzing plaatsvindt in de sector. Vanuit de overheid zouden er mogelijkheden gecreëerd moeten worden voor landbouwstudenten, dat ze bijvoorbeeld een eigen bedrijf kunnen starten na hun studie. “Ik heb een aantal keren stagiaires gehad die een baan in een andere sector zijn gaan zoeken. Waarvoor heb je dan gestudeerd? Deze mensen zouden met een goed plan makkelijk een bedrijf moeten kunnen opstarten.”
Bajnath stelt dat opeenvolgende regeringen niet de volle aandacht hebben besteed aan de agrarische sector en niet hebben gewerkt aan een gestructureerd landbouwsysteem. “We plukken nu de zure vruchten ervan.” Hij is in ieder geval verheugd met het project dat de regering met ondersteuning van wereldvoedselorganisatie FAO zal uitvoeren om onder andere de concurrentiepositie van de boeren te helpen verbeteren. Van belang is dat er exportmogelijkheden naar het buitenland gecreëerd worden. Bajnath betreurt het dat het Agrarisch Krediet Fonds dat in het leven was geroepen om agrariërs financieel bij te staan al enige tijd niet naar behoren functioneert. Hij is van mening dat de politiek de sector verziekt, deze moet daarom buiten de sector worden gehouden.
Nu Bajnath geen voorzitter meer is, heeft hij meer tijd voor zijn bedrijf. Hij staat nog steeds open om zijn bijdrage te leveren waar dat kan. Ook het nieuw bestuur kan op zijn ondersteuning rekenen.
Lees het hele artikel in de juni-editie van Parbode.