Wilde vogels in Paramaribo – Parbode Sneak Peek
In hartje Paramaribo ontkom je niet aan het geluid van overvliegende oranjevleugelamazones of kulekule’s, die vooral opvallen in de vroege ochtend. Het zijn vogels die zich hebben kunnen aanpassen aan het leven in minder bebost gebied. Het is geen toeval dat we bepaalde soorten die in de savannes voorkomen ook in de binnenstad aantreffen. De bekende vogelkenners Arie Spaans en Marchal Lingaard vertellen meer over wilde vogels uit verre gebieden die je gewoon in Paramaribo kunt zien rondvliegen.
Tekst Serano Ramcharan
“Als men vogels wil zien en onderzoeken hoeft men niet ver te gaan”, begint Lingaard. “Ook in de omgeving waar mensen leven komen verschillende soorten vogels voor, zo ook in Paramaribo. Zelfs in stadstuinen en het groen rondom de stad zijn er veel vogels te zien. Het is verbazingwekkend om te zien hoeveel kleuren deze vogels hebben en om hun gedrag van dichtbij te zien. In het algemeen zijn alle vogels speciaal, omdat zij een bepaalde functie hebben in de natuur. Ze zijn zo bijzonder doordat zij verschillende soorten voedsel eten en op verschillende plaatsen in de natuur voorkomen opdat zij elkaar niet beconcurreren. Zij vechten dus niet zo vaak met elkaar om voedsel en ruimte, wat hen heel interessant maakt.”
Vogeldeskundige Spaans, die eerste auteur is van het boek Field Guide to the Birds of Suriname, vindt vooral onze kust interessant. “Als ik de kust van Suriname ten noorden van Paramaribo ook nog tot de stad mag rekenen, dan heb ik vooral ervaring met Weg naar Zee, waar ik voor mijn werk in de jaren 70 geregeld kustvogels telde. Daarnaast is het overal in de stad een genot om naar vogels te kijken. Er is altijd wel iets te zien wat de aandacht trekt. Paramaribo telt met zijn vele leefgebieden voor vogels een groot aantal soorten. Speciaal voor mij zijn in Paramaribo de typische kustvogels – fregatvogels, reigers, ibissen, eenden, steltlopers, meeuwen en sterns –, maar ik geniet ook van typische soorten als de krabbenbuizerd met beperkte verspreiding langs de kust van de Guyana’s en de Guyanadwergspecht die alleen langs de kust van Suriname voorkomt”, zegt Spaans.
Lees het hele artikel in het novembernummer van Parbode